Waar ben je naar op zoek?

570 miljoen euro boete voor Mastercard

Creditcardmaatschappij Mastercard krijgt een boete van 570 miljoen euro opgelegd van de Europese Commissie. Het bedrijf zou de betaalkosten van creditcards en betaalpassen kunstmatig hoog hebben gehouden. Dit is nadelig geweest voor winkeliers en consumenten.

Onlangs presenteerde Mastercard nog haar nieuwe logo aan de wereld.

Transactiekosten kunstmatig hoog

Volgens de Europese Commissie heeft Mastercard het voor winkeliers onmogelijk gemaakt om gebruik te maken van lagere transactiekosten, aangeboden door banken die buitenland het land zijn gevestigd.

Het gaat om de zogenaamde ‘interchange fees’, ofwel vergoedingen die banken en financiële dienstverleners elkaar betalen voor transacties. Deze transactiekosten zouden volgens de EU kunstmatig hoog gehouden werden door Mastercard, wat in strijd is met de Europese mededingsregels.

Sinds 2015 zijn er maximale percentage vastgesteld voor de interchange fees in de Europese Unie:

  • Pinbetalingen: 0,2 procent transactiewaarde
  • Creditcardbetalingen: 0,3 procent transactiewaarde

Reactie Mastercard

Mastercard laat in een reactie weten dat het al rekening hield met de boete en dat er geen aanpassingen meer nodig zijn in de huidige manier van werken.

Mastercard is een van de grote spelers op het gebied van betaalkaarten. Veel betaalpasjes zijn voorzien van het Maestro-logo. Maestro is een product van Mastercard dat wordt gebruikt om betalingen te verwerken. Visa heeft een gelijkwaardige dienst, genaamd V-Pay.

Gepubliceerd op: