Waar ben je naar op zoek?

IBAN Converter

Spam protectie
Je rekeningnummer:
Bereken je IBAN nummer
Je IBAN/SEPA Nummer: ...
Je BIC Nummer: ...

Tip: Wanneer u internationaal geld verzendt of ontvangt met uw eigen bank kunt u geld verliezen als gevolg van een slechte wisselkoers of transactiekosten. Hierdoor krijgt u te maken met hoge verborgen kosten.

Het is veel goedkoper om geld te wisselen met Wise. Hier wisselt u tegen de echte wisselkoers en kost overschrijving zo’n 1 procent. Dat is slechts 1 euro bij een bedrag van 100 euro.

IBAN Checker

Met de IBAN converter van Creditcard.nl kunt u eenvoudig en snel uw reguliere bankrekeningnummer omzetten naar het internationale IBAN nummer. Bovendien krijgt u ook direct de BIC code te zien die nodig is voor internationale transacties. De IBAN checker neemt veel werk uit handen, want u heeft alleen het rekeningnummer nodig om de conversie te maken.

De service die hierboven wordt aangeboden, is bovendien veilig aangezien er wordt gebruikt gemaakt van HTTPS. Via dit protocol worden uw gegevens versleuteld verzonden. Daardoor wordt het buitenstaanders onmogelijk gemaakt om verstuurde gegevens te onderscheppen.

IBAN nummer

IBAN is een internationale standaard om banken en rekeningnummers te herkennen en grensoverschrijdende transacties veiliger, eenvoudiger en minder foutgevoelig te maken. In Nederland is de IBAN structuur op 1 augustus 2014 in werking getreden. Omdat iedereen in de EU tegenwoordig gebruik maakt van IBAN is er dan ook geen verschil meer tussen binnenlandse transacties en grensoverschrijdende betalingen die binnen de Europese Unie plaatsvinden.

Hoewel IBAN initieel ontworpen is voor landen binnen de EU wordt de structuur inmiddels gebruikt door ongeveer 69 landen. Vooral in Europa, het Midden Oosten, de Caraïben en delen van Afrika.

Hoe is het IBAN nummer opgebouwd?

Het IBAN nummer heeft maximaal 34 tekens en heeft een vaste lengte per land. In Nederland kent het IBAN nummer 18 tekens en is als volgt opgebouwd:

  • NLkk BBBB CCCC CCCC CK
  • Een voorbeeld van een IBAN nummer is bijvoorbeeld: NL 87 INGB 0007 8912 34
CodeBetekenis
NL2 letters die dienen als landcode
kkEen controlegetal bestaande uit twee cijfers
BBBBDe bankcode opgebouwd uit de eerste vier letters van de bank
CCCC CCCC CHet rekeningnummer soms met één of meer nullen als voorloop
KHet controlegetal (K) die al deel uitmaakt van het nationale rekeningnummer)

Wanneer is het IBAN nummer nodig?

Anno 2017 is het IBAN nummer voor vrijwel alle betaaltransacties vereist. Alleen voor goede doelen wordt een uitzondering gemaakt. In elk geval kunnen zij voorlopig gebruik maken van de korte, eenvoudige rekeningnummers.

SEPA

Naast de IBAN heeft het Europees Parlement een aantal jaar geleden een nieuw betalingssysteem geïntroduceerd onder de naam SEPA (Single Euro Payments Area). Met het nieuwe betalingssysteem SEPA en de IBAN structuur is het eenvoudiger, veiliger en goedkoper om deel te nemen aan het betaalverkeer binnen de eurozone.

Bij de invoering van SEPA gaat in eerste instantie om het zogenaamde girale betalingsverkeer en betalingen met bankpasjes, debit cards en creditcards. Maar ook de eerste stappen naar harmonisatie van mobiel betalen in Europa zijn gezet. Ook voor de economie in de eurozone is SEPA belangrijk. De zakelijke markt krijgt er namelijk een aantal nieuwe mogelijkheden bij die kunnen resulteren in aanzienlijke kostenbesparingen. Een kort overzicht van de nieuwe mogelijkheden:

  1. Centralisatie van rekeningen: vanuit één centrale rekeningen heel het SEPA-gebied bereiken voor overschrijvingen en incasso’s. Hierdoor zijn er beduidend minder banktransacties nodig.
  2. Centralisatie van betalingsverkeer operations: het samenvoegen en laten samenwerken van operations afdelingen die het betalingsverkeer voor het bedrijf verzorgen.
  3. Payment en Collection factory: verdere stap van centralisatie waarbij een centrale bedrijfseenheid het betalingsverkeer verzorgt van de andere bedrijfseenheden.

Europese overschrijving

Een belangrijk onderdeel van SEPA is de mogelijkheid tot het maken van een Europese overschrijving (SEPA Credit Transfer). Dit stelt bedrijven en consumenten in staat om betalingen te doen zonder dat daarbij onderscheid wordt gemaakt tussen een binnenlandse betaling en een grensoverschrijdende betaling. Met andere woorden, het overmaken van euro’s naar een Nederlandse bankrekening is net zo eenvoudig als het overmaken van geld naar een buitenlandse bank.

Europese incasso

En ander essentieel onderdeel van SEPA is de Direct Debit, ook wel Europe Incasso genoemd. Dit protocol  maakt het mogelijk dat zakelijke partijen binnen de SEPA-zone bedragen in euro’s incasseren bij rekeninghouders van banken in het SEPA gebied.

De Europese betaalmarkt ondervindt veel voordelen van SEPA. Concreet voor Nederland betekent dit dat ze onderdeel wordt van één Europese betaalmarkt met meer concurrerende partijen. Daarnaast kunnen de SEPA-standaarden als basis dienen voor meer efficiëntie en innovatie op het gebied van betalingsverkeer. Door transparantie van een goedwerkende Europese betaalmarkt zal bovendien de kwaliteit en veiligheid van betaalproducten worden verhoogd. Ook de kosten voor het uitvoeren van pintransacties op betaalterminals zal omlaag gaan.

Al met al zal de Nederlandse economie, evenals die van de andere 32 landen die meedoen met SEPA, enorm kunnen profiteren.

BIC code

De BIC code wordt gebruikt om een bank te identificeren voor grensoverschrijdend betaalverkeer buiten Europa. Soms spreekt men ook wel eens van het zogenaamde SWIFT-adres.

Hoe is de BIC code opgebouwd?

De BIC code, ofwel de Business Identifier Code. De BIC is als volgt opgebouwd:

  • BBBBCCLLbbb, of:
  • BBBBCCLL
  • Een voorbeeld van een BIC is bijvoorbeeld: INGBNL2A
CodeBetekenis
BBBBBankcode van vier letters. Deze zijn vrij te kiezen door de bank
CCLandcode van twee letters, net zoals bij IBAN (voor Nederland is dit NL)
LLPlaatscode van twee alfanumerieke tekens
bbbDrie alfanumerieke tekens van het filiaal of een afdeling

Wanneer is het BIC nummer nodig?

Het BIC nummer is in elk geval nodig als u een betaling vanuit het buitenland wilt ontvangen op uw Nederlandse rekeningnummer. In sommige gevallen is de BIC ook nodig voor een transactie naar een buitenlands rekeningnummer. Niet alle landen doen echter mee aan de IBAN/SWIFT structuur voor betalingen. Hiertoe behoren ook belangrijke landen, zoals de Verenigde Staten, China, Rusland, India en Japan.

 

Internetbank Revolut breidt uit in Nederland

De online bank ...

Lees verder

Eerste Visa prepaid creditcard voor mensen met laag inkomen

Creditcardmaatschappij ICS ...

Lees verder

Bijenkorf creditcard stopt in 2022

Creditcards van de ...

Lees verder