Wat is een creditcard en hoe werkt het?

Een creditcard is een fysiek of virtueel pasje waarmee je veilig kunt betalen.

Het belangrijkste kenmerk is dat je bij een creditcardbetaling pas achteraf hoeft te betalen. Een creditcard werkt dus anders dan een reguliere bankpas of pinpas, omdat het bedrag niet direct van uw bankrekening wordt afgeschreven.

Zodra u betaalt met een creditcard gaat u tijdelijk een persoonlijke lening bij uw creditcarduitgever:

 • U rekent iets af, bijvoorbeeld online of in een winkel
 • De creditcardaanbieder schiet het bedrag van de transactie voor aan de verkoper
 • Aan het einde van de maand betaalt u het openstaande bedrag (zonder rente) in één keer terug aan de kaartaanbieder

Meestal werkt de terugbetaling automatisch doordat de creditcard is gekoppeld aan uw IBAN-rekening.

De bestedingsruimte bij een creditcard wordt niet bepaald door het saldo op de bankrekening, maar door uw kredietwaardigheid. Er wordt bij de aanvraag daarom gekeken naar uw inkomen en schulden.

Betalen met een creditcard

Als u iets betaalt met uw creditcard is dat eigenlijk een tijdelijke, persoonlijke lening (krediet).

Dat werkt als volgt:

 1. U rekent af met uw creditcard, bijvoorbeeld in een restaurant, hotel of op het internet.
 2. De creditcarduitgever, bijvoorbeeld uw bank, schiet het bedrag voor, zodat de verkoper het bedrag ontvangt.
 3. Aan het einde van de maand krijgt u van uw creditcarduitgever een (digitaal) rekeningoverzicht met al uw creditcarduitgaven van de afgelopen periode.
 4. Het openstaande bedrag dient u over te maken of wordt per automatische incasso van uw bankrekening afgeschreven.
 5. Als u kiest voor een handmatige betaling moet het openstaande bedrag doorgaans binnen 21 dagen worden betaald.

Techniek achter het betalen

Bij het betalen zal de verkoper (of een andere ondernemer) de creditcard door een kaartlezer halen die de gegevens van de creditcard en de creditcarduitgever uitleest.

Het uitlezen van de creditcard gebeurde vroeger altijd via een magneetstrip waarbij u een handtekening moet zetten op de bon. Tegenwoordig zijn vrijwel alle creditcards uitgerust met een EMV (Europay, MasterCard, Visa) chip.

In de Verenigde Staten wordt overigens nog vaak gebruikt gemaakt van de magneetstrip.

Te laat (of niet ) betalen

Heeft u onvoldoende saldo op uw creditcardrekening of betaalt u te laat? Dan betaalt u een boete.

Vaak is de boete een percentage van het openstaande bedrag, bijvoorbeeld twee of drie procent.

Als u weigert te betalen, wordt uw creditcard geblokkeerd.

Stel dat u 500 euro aan creditcardafschriften niet kunt betalen: dan betaalt u daar een boete over van 10 tot 15 euro.

Gespreid betalen

Het is ook mogelijk om creditcardaankopen gespreid terug te betalen, bijvoorbeeld in 12 termijnen. Deze ‘gespreid betalen faciliteit’ moet echter vooraf met de creditcarduitgever worden afgesproken.

Technisch maak je namelijk gebruik van een doorlopend krediet. De effectieve debetrente is meestal 14 procent op jaarbasis, maar kan per creditcard en aanbieder verschillen.

Voor- en nadelen creditcard

Is het handig om een creditcard te hebben?

Een overzicht van de belangrijkste voor- en nadelen:

Voordelen Nadelen
Creditcards worden wereldwijd geaccepteerd als betaalmiddel. Uw bankpas niet. Aan het gebruik van een creditcard zijn kosten verbonden. Gelukkig zijn er veel creditcards met relatief lage kosten.
Met een creditcard is het dikwijls mogelijk om meer geld op te nemen dan met een bankpas, zeker in het buitenland kan dat handig zijn. Geld opnemen met een reguliere bankpas is in veel gevallen goedkoper
Met een creditcard kunt u veilig en (bijna) overal online winkelen. Bij veel buitenlandse sites kunt u bijvoorbeeld niet met iDEAL betalen. Een creditcard is fraudegevoelig. Gelukkig kunnen foutieve afschrijvingen ongedaan gemaakt worden. Daarnaast dekt de uitgever van uw creditcard in de meeste gevallen de schade die door fraude is ontstaan. U moet de fraude dan wel op tijd melden.
Het is mogelijk om een grote aankoop te doen en deze gespreid terug te betalen in kleinere bedragen. Als de creditcardrekening niet tijdig wordt voldaan, zal de gebruiker rente moeten betalen. Dat is relatief duur.
Uw creditcardaankopen zijn verzekerd tegen schade, diefstal en verlies, meestal tussen de 180 en 365 dagen na de aankoop
Een creditcard is veiliger en gemakkelijker om mee te nemen dan contant geld
Een creditcard komt vaak met diverse extra’s, zoals kortingen, verzekeringen en spaarprogramma’s.
Creditcarduitgevers bieden doorgaans uitstekende support en service (24 uur per dag). Dat is prettig, zeker bij verlies, diefstal of fraude van de kaart.

Wereldwijd geaccepteerd

Tegenwoordig kunt u op heel veel plaatsen betalen met een creditcard, bijvoorbeeld in restaurants, hotels, autoverhuurbedrijven, webshops, tankstations, winkels en parkeergarages.

Nederland en Europa

Betalen met een creditcard lijkt in de meeste gevallen erg op het betalen met een reguliere bankpas. U plaatst de kaart in een betaalautomaat (bij de kassa) en rekent af door uw pincode in te toetsen.

In Nederland en de rest van Europa is het bij het betalen met de creditcard vrijwel altijd nodig om de pincode op te geven. Uitzondering daarop zijn bepaalde betaalautomaten waarbij het gaat om een relatief kleine betaling, bijvoorbeeld in parkeergarages en op tolwegen. Ook bij transacties via het internet (hieronder uitgelegd) is een pincode niet nodig.

Buiten Europa

Als u buiten Europa op reis bent, gebruikt u meestal ook de pincode om met de creditcard te betalen.

In de Verenigde Staten wordt er voor veel creditcardtransacties nog gebruikt gemaakt van de magneetstrip en een handtekening om de betaling te autoriseren, hoewel dit langzaam aan het veranderen is.

Voorbeeld: betalen met magneetstrip

 1. Als u in een Amerikaans restaurant eet, krijgt u aan het einde een (meestal langwerpig) mapje met de rekening.
 2. U legt uw creditcard in het mapje en zorgt ervoor dat deze iets uitsteekt. De ober kan dan zien dat u gaat betalen.
 3. De ober neemt de kaart vervolgens mee om hem door de kaartlezer te halen. Er wordt dan ook gelijk gekeken of de kaart geldig is en er voldoende bestedingsruimte is.
 4. Even later komt de ober terug met het mapje waarin een aantal bonnetjes zitten. Eén daarvan is in elk geval voor uw eigen administratie. De ander is voor de administratie van het restaurant. Op deze bon zet u uw handtekening om de betaling daadwerkelijk af te ronden. Op de bon geeft u tevens aan hoeveel fooi u wilt geven en wat het totaalbedrag is.
 5. U kunt nu weglopen uit het restaurant. De ober neemt de bon mee en voltooid de betaling (inclusief fooi).

Lees ook: Gebruik creditcard in het buitenland

Internet

Voor betalingen met uw creditcard op het internet heeft u alleen de gegevens nodig die op uw creditcard staan, namelijk:

 • Het creditcardnummer
 • De kaarthouder
 • De vervaldatum
 • Het CVC-nummer

Ter verificatie voor de betaling moet u vaak uw woonadres opgeven.

Reservering op creditcard

Als u iets boekt of gaat betalen met uw creditcard wordt er soms een zogenaamde pre-autorisatie (reservering) uitgevoerd op de kaart. Er wordt dan een bepaald bedrag gereserveerd, maar niet afgeschreven. Vaak komt dit voor als het nog niet precies bekend is welke kosten u gaat maken, zoals bij een hotel of het huren van een auto.

Een reservering is nodig om te kijken of de kaarthouder een geldige (niet-geblokkeerde) creditcard heeft en voldoende bestedingsruimte.

Borg

Soms wordt een reservering ook gebruikt als een vorm van borg om schade eenvoudig op de klant te verhalen. De partij die de reservering uitvoert, moet de creditcardgebruiker daarover informeren. Reserveringen verminderen de bestedingsruimte op uw creditcard, maar vervallen (als er geen problemen zijn) doorgaans binnen 30 dagen nadat de reservering is geplaatst.

Zodra er na een reservering bekend is wat het definitieve transactiebedrag is, zal er een afrekening plaatsvinden.

Dat kan op verschillende manieren gebeuren:

 1. Het totale reserveringsbedrag vervalt automatisch (binnen 30 dagen).
 2. Het totale reserveringsbedrag (pre-autorisatie) wordt omgezet in een betaling (autorisatie). Het volledige bedrag wordt dan verrekend met de bestedingsruimte op de kaart.
 3. De reservering wordt omgezet in een lager bedrag dat betaald moet worden. Het openstaande bedrag wordt verrekend met de bestedingsruimte op de kaart. Het overige deel (dat nog is geserveerd) wordt geannuleerd. Dit annuleren noemt men ook wel een ‘reversal’. Het annuleringsproces kan soms een paar dagen duren.
 4. De creditcardhouder besluit om de transactie op een andere manier te voldoen, bijvoorbeeld met een pinpas of met contant geld. In dat geval wordt de reservering geannuleerd zodra de betaling is voltooid.
 5. Als het te betalen bedrag hoger is dan het bedrag dat is gereserveerd op de creditcard, wordt de pre-autorisatie geannuleerd en zal er een nieuwe autorisatie ingestuurd moeten worden op de creditcard. Bij voldoende saldo/bestedingsruimte wordt de betaling (autorisatie) voltooid. Afhankelijk van de locatie is het soms ook mogelijk om op een andere manier te betalen, bijvoorbeeld cash of met een bankpas.
Deze pagina is geactualiseerd op: 11-02-2022