Hoe werkt een creditcard?

Een creditcard is een breed geaccepteerd betaalmiddel waarbij een aankoop pas achteraf hoeft te worden betaald door de gebruiker. Bij een bankpas betaalt u daarentegen direct voor wat u koopt. De bestedingsruimte bij een creditcard wordt dus niet bepaald door het saldo op de bankrekening.

Zodra u betaalt met de creditcard zal de verkoper (of een andere ondernemer) de creditcard door een kaartlezer halen die de gegevens van de creditcard en de creditcarduitgever leest. Dit gebeurde vroeger altijd via een magneetstrip waarbij u een handtekening moet zetten op de bon. Tegenwoordig hebben steeds meer kaarten een chip die wordt uitgelezen.

Krediet

Zodra er iets wordt betaald met een creditcard (vraag hier een creditcard aan) is dat eigenlijk een soort persoonlijke lening (krediet) die u afsluit. De creditcarduitgever schiet het aankoopbedrag voor en maakt aan het einde van de maand een rekeningoverzicht met daarop al uw creditcarduitgaven in de desbetreffende maand. Vervolgens krijgt u twee tot drie weken, afhankelijk van de creditcardaanbieder, de tijd om de rekening te betalen. Dat kan handmatig, maar ook met automatische incasso vanaf uw eigen bankrekening.

Als u niet betaalt, zal de creditcarduitgever een boete in rekening brengen op basis van het openstaande saldo. Het is ook mogelijk om aankopen tegen rente gespreid terug te betalen. Dit moet echter vaak vooraf met de creditcarduitgever worden afgesproken.

Rente

Indien u tijdig betaald, binnen de rentevrije periode, zal er geen rente in rekening worden gebracht. Betaalt u niet binnen de gestelde termijn? Dan zal er over het negatieve saldo debetrente en (meestal) een boete betaald moeten worden. De effectieve debetrente is meestal 14 procent op jaarbasis, maar kan per creditcard en uitgever verschillen.

Voor- en nadelen creditcard

Voordelen Nadelen
Creditcards worden wereldwijd geaccepteerd als betaalmiddel. Aan het gebruik van een creditcard zijn kosten verbonden. Gelukkig zijn er veel creditcards met relatief lage kosten.
Met een creditcard is het dikwijls mogelijk om meer geld op te nemen dan met een bankpas, zeker in het buitenland kan dat handig zijn. Geld opnemen met een reguliere bankpas is in de meeste gevallen goedkoper
Veilig en (bijna) overal online winkelen. Bij buitenlandse sites kunt u namelijk niet met iDEAL betalen. Bovendien kunt u een betaling binnen een maand laten terugdraaien, bijvoorbeeld als een bestelling is bezorgd. Een creditcard is fraudegevoelig. Gelukkig kunnen foutieve afschrijvingen ongedaan gemaakt worden. Daarnaast dekt de uitgever van uw creditcard in de meeste gevallen de schade die door fraude is ontstaan. U moet de fraude dan wel op tijd melden  .
Het is mogelijk om een grote aankoop te doen en deze terug te betalen in kleinere bedragen. Als de creditcardrekening niet tijdig wordt voldaan, zal de gebruiker rente moeten betalen. Dat is relatief duur.
Het is veiliger en gemakkelijker om mee te nemen dan contant geld
Een creditcard komt vaak met diverse extra’s, zoals kortingen, een aankoop- en reisverzekering of een spaarprogramma.
Creditcarduitgevers bieden doorgaans uitstekende support en service (vaak 24 uur per dag). Dat is prettig, zeker bij verlies, diefstal of fraude van de kaart.

Het aankoopbedrag wordt aan het einde van de maand van de bankrekening of creditcardrekening afgeschreven.

Betalen met de creditcard

Tegenwoordig kunt u op heel veel plaatsen betalen met een creditcard, bijvoorbeeld in restaurants, hotels, autoverhuurbedrijven, webshops, tankstations, winkels en parkeergarages.

Nederland en Europa

Betalen met een creditcard lijkt in de meeste gevallen erg op het betalen met een reguliere bankpas. U plaatst de kaart in een betaalautomaat (bij de kassa) en rekent af door uw pincode in te toetsen. In Nederland en de rest van Europa is het bij het betalen met de creditcard vrijwel altijd nodig om de pincode op te geven. Uitzondering daarop zijn bepaalde betaalautomaten waarbij het gaat om een relatief kleine betaling, bijvoorbeeld in parkeergarages en op tolwegen. Ook bij transacties via het internet (hieronder uitgelegd) is een pincode niet nodig.

Lees ook:

Geld opnemen met uw creditcard

Het is mogelijk om geld op te nemen met uw creditcard, zowel in het buitenland als in Nederland. Er gelden dan wel transactiekosten die per creditcard en creditcarduitgever kunnen verschillen.

Op internet

Voor betalingen op internet met uw creditcard heeft u alleen de gegevens nodig die op uw creditcard staan, namelijk:

 • Het creditcardnummer
 • De kaarthouder
 • De vervaldatum
 • Het CVC-nummer

Buiten Europa

Als u op reis bent buiten Europa gebruikt u meestal ook de pincode om met de creditcard te betalen. In de Verenigde Staten echter, wordt er voor vrijwel alle creditcardtransacties nog gebruikt gemaakt van de magneetstrip en een handtekening om de betaling te autoriseren. Gebruik van de pincode is daar relatief zeldzaam.

Voorbeeld

 1. Als u in een Amerikaans restaurant eet, krijgt u aan het einde een (meestal langwerpig) mapje met de rekening.
 2. U legt uw creditcard in het mapje en zorgt ervoor dat deze iets uitsteekt.
 3. De ober neemt de kaart vervolgens mee om hem door de kaartlezer te halen. Er wordt dan ook gelijk gekeken of de kaart geldig is en er voldoende bestedingsruimte is.
 4. Even later komt hij/zij terug met een nieuwe mapje met twee bonnen er in. Eén daarvan is voor uw eigen administratie. De ander is om uw handtekening op te zetten, zodat de betaling daadwerkelijk is afgerond. Op de bon geeft u tevens aan hoeveel fooi u wilt geven.
 5. U kunt weglopen uit het restaurant. De ober neemt de bon mee en voltooid de betaling (inclusief fooi).

Lees ook:

Zo gebruikt u uw creditcard in het buitenland

De creditcard is vaak een noodzakelijk betaalmiddel in het buitenland, bijvoorbeeld tijdens uw vakantie of op zakenreis. Toch zijn er een aantal zaken waar u op dient te letten bij gebruik van uw creditcard in het buitenland.

Bedrag gereserveerd op creditcard?

Als u iets boekt of gaat betalen met uw creditcard wordt er soms een zogenaamde pre-autorisatie (reservering) uitgevoerd op de kaart. Er wordt dan een bepaald bedrag gereserveerd, maar niet afgeschreven. Vaak komt dit voor als het nog niet precies bekend is welke kosten u gaat maken, zoals bij een hotel of het huren van een auto. Zo’n reservering is nodig om te kijken of de kaarthouder een geldige (niet-geblokkeerde) creditcard heeft en voldoende bestedingsruimte.

Soms wordt een reservering ook gebruikt als een vorm van borg om schade eenvoudig op de klant te verhalen. De partij die de reservering uitvoert, moet de creditcardgebruiker daarover informeren. Reserveringen verminderen de bestedingsruimte op uw creditcard, maar vervallen (als er geen problemen zijn) doorgaans binnen 30 dagen nadat de reservering is geplaatst.

Zodra er na een reservering bekend is wat het definitieve transactiebedrag is, zal er een afrekening plaatsvinden. Dat kan op verschillende manieren gebeuren:

 • Het totale reserveringsbedrag vervalt automatisch (binnen 30 dagen).
 • Het totale reserveringsbedrag (pre-autorisatie) wordt omgezet in een betaling (autorisatie). Het volledige bedrag wordt dan verrekend met de bestedingsruimte op de kaart.
 • De reservering wordt omgezet in een lager bedrag dat betaald moet worden. Het openstaande bedrag wordt verrekend met de bestedingsruimte op de kaart. Het overige deel (dat nog is geserveerd) wordt geannuleerd. Dit annuleren noemt men ook wel een ‘reversal’. Het annuleringsproces kan soms een paar dagen duren.
 • De creditcardhouder besluit om de transactie op een andere manier te voldoen, bijvoorbeeld met een pinpas of met contant geld. In dat geval wordt de reservering geannuleerd zodra de betaling is voltooid.
 • Als het te betalen bedrag hoger is dan het bedrag dat is gereserveerd op de creditcard, wordt de pre-autorisatie geannuleerd en zal er een nieuwe autorisatie ingestuurd moeten worden op de creditcard. Bij voldoende saldo/bestedingsruimte wordt de betaling (autorisatie) voltooid. Afhankelijk van de locatie is het soms ook mogelijk om op een andere manier te betalen, bijvoorbeeld cash of met een bankpas.

85% vond het overzicht 'Hoe werkt een creditcard?' nuttig (gebaseerd op 55 beoordelingen)

Deze pagina is geactualiseerd op: 19-01-2018

Was deze informatie nuttig?