Geld opnemen met creditcard

Geld opnemen met een creditcard wordt binnen de eurozone doorgaans niet aangeraden vanwege de extra kosten die komen kijken bij de pintransactie. Het is dan voordeliger om gewoon met je bankpas/pinpas geld op te nemen.

In het buitenland, vooral buiten Europa, kan het soms echter nodig zijn om met een creditcard te pinnen, omdat een reguliere bankpas niet wordt geaccepteerd door de geldautomaat (ATM).

Hoe werkt geld opnemen met een creditcard en waar dien je rekening mee te houden?

Transactiekosten geldopname

Er zijn echter wel extra kosten verbonden indien je in het buitenland geld opneemt met een creditcard:

 • Transactiekosten: dit zijn kosten die de bank rekent voor iedere keer als je geld pint. Deze kosten kunnen per kaart en creditcarduitgever verschillen. Normaliter betaalt men 3 tot 4 procent over het opgenomen bedrag. De transactiekosten zijn lager (1 tot 2 procent van het opnamebedrag) als de gebruiker een ‘tegoed’, ofwel positief saldo heeft op de creditcardrekening.
 • Wisselkoersopslag: als je in vreemde valuta geld opneemt (dus geen euro’s), betaal je een wisselkoersopslag (soms ook valutaopslag of deviezen heffing genoemd). Hoe hoog deze koersopslag is, hangt af van het type creditcard en de uitgever. Meestal ligt deze tussen de 1,5 en 2,5 procent per transactie.

Met een bankpas betaal je buiten de eurozone ook transactiekosten en een wisselkoersopslag, maar die zijn meestal lager dan bij een creditcard.

Rekenvoorbeeld 1

Je neemt in Thailand 18.000 Baht (ongeveer 500 euro) op bij een geldautomaat. Bij jouw creditcard gelden transactiekosten van 1 procent tot 1,50 euro per opname (bij positief saldo) en 4 procent per opname (bij negatief saldo). Deze kosten worden berekend over het bedrag in euro’s, behorend bij de wisselkoers.

Ook geldt er een wisselkoersopslag (1,5 procent). Voor de reis begon heb je 350 euro gestort als ‘tegoed’ op jouw creditcardrekening. Het saldo op de creditcardrekening is dus +350 euro.

 • Berekening transactiekosten: over de eerste 350 euro (binnen het tegoed) betaal je slechts 1,50 euro aan opnamekosten. Het tegoed is nu echter verbruikt. Over het overige gedeelte van het opgenomen bedrag betaal je 4 procent van € 150 = (150/100) x 4 = € 6,00.
 • Totale transactiekosten: 6 + 1,50 = € 7,50
 • Berekening wisselkoersopslag: 1,5 procent van € 500 = (500/100) x 1,5 = € 7,50
 • Berekening totale kosten: je betaalt 6 + 7,50 = € 13,50 extra. Ofwel je dient nog: 513,50 euro – 350 euro tegoed = € 163,50 te betalen aan de creditcarduitgever. Het saldo van de creditcard staat dan weer op 0.

Rekenvoorbeeld 2

Je neemt in de Verenigde Staten 250 euro (ongeveer 280 dollar) op bij een geldautomaat. Bij jouw creditcard gelden transactiekosten (4,50 euro tot 3,5 procent per opname) en er geldt een wisselkoersopslag (1,5 procent). Het saldo op de creditcardrekening is 1100 euro.

 • Berekening transactiekosten: 3,5 procent van € 250 = (250/100) x 3,5 = € 8,75.
 • Berekening wisselkoersopslag: 1,5 procent van € 250 = (250/100) x 1,5 = € 3,75.
 • Berekening totale kosten: je betaalt 8,75 + 3,75 = € 12,25 extra. Ofwel, je dient 262,25 euro te betalen aan de creditcarduitgever voor deze geldopname.

Let op: bij enkele buitenlandse banken betaal je ook nog een aparte toeslag om geld op te nemen met jouw creditcard of bankpas. Dit wordt echter van te voren duidelijk gemaakt op de geldautomaat zodra je de pas in de gleuf hebt gestopt. Het gaat meestal om een vast geldbedrag per pintransactie. Over deze banktoeslag dienen ook transactiekosten en een wisselkoersopslag betaald te worden.

Opnamelimiet

Als je geld opneemt met de creditcard heb je ook te maken met een maximumbedrag dat je per dag kunt pinnen bij een geldautomaat. Dit noemt men ook wel de opnamelimiet. Bij de meeste creditcards geldt er in elk geval een opnamelimiet per dag bij sommige kaarten geldt er ook een opnamelimiet per week. De volgende factoren hebben invloed op de opnamelimiet

 • Het type creditcard en de uitgever
 • Het saldo op de kaart (positief of negatief)
 • Euro of vreemde valuta

In de voorwaarden van je creditcard staat exact beschreven welke opnamelimieten er gelden.

Voordeel creditcard

Geld opnemen met een creditcard heeft echter ook één belangrijk voordeel, namelijk dat de maximum contant geldopname (meestal) hoger ligt dan bij een bankpas. Dat kan handig zijn, zeker als je van plan bent om veel te betalen met contant geld.

Met een reguliere Nederlandse bankpas van de ING Bank, ABN AMRO of Rabobank kun je doorgaans tot 500 euro per dag pinnen. Bij veel creditcards ligt dit bedrag op meer dan 1000 euro.

Deze pagina is geactualiseerd op: 10-03-2022