Geld pinnen in het buitenland: hoe werkt het?

Als u in het buitenland geld opneemt met uw creditcard of pinpas zal de geldautomaat (ATM) u een aantal keuzes voorleggen. Vaak weet u alleen niet wat voor u de juiste keuzes zijn, wat natuurlijk erg frustrerend is.

Uit onderzoek is gebleken dat 70 procent van de Nederlanders niet precies weet wat hij/zij moet doen bij een geldautomaat. Zij worden daarom soms onnodig geconfronteerd met extra kosten.

Dit artikel zal uitleggen hoe u in het buitenland geld kunt opnemen. En welke aandachtspunten er zijn.

Current, savings of credit?

De eerste keuze die u meestal krijgt bij een geldopname buiten Europa (bijvoorbeeld in de Verenigde Staten) is:

  1. Savings account
  2. Current/checking account (of cheque)
  3. Credit account

‘Savings’ betreft uw spaarrekening. Als u deze optie kiest zal de geldautomaat proberen om hier geld vandaan te halen. Vaak lukt dit niet en zal het geld gewoon van uw reguliere bankrekening worden gehaald. Er is ook nog een kans dat de transactie wordt afgebroken door de geldautomaat.

De ‘current/checkings’ account betreft de reguliere betaalrekening bij uw bank. U kunt daar rechtstreeks geld vanaf schrijven. Dit is dan ook de juiste keuze als u gewoon geld wilt pinnen van uw bankrekening.

Als u kiest voor ‘credit’ wordt het geld achteraf van uw rekening afgeschreven, meestal tegen het einde van de maand of bij het begin van een nieuwe maand. Meestal zal een dergelijke manier van geld opnemen worden geweigerd, omdat uw bankpas hiervoor niet is bedoeld. Met een creditcard zal deze transactie wel werken.

With or without conversion?

Als u geld opneemt in een vreemde valuta zal u ook de keuze voorgelegd krijgen om ‘with’ of ‘without conversion’ te pinnen.

  • With conversion: houdt in dat de bank waarbij u het geld opneemt de wisselkoers bepaalt. Deze conversie is vrijwel altijd ongunstig voor de rekeninghouder en gunstig voor de bank.
  • Without conversion: betekent dat uw eigen bank de wisselkoers bepaalt. Dit is altijd voordeliger voor degene die het geld opneemt.

Het is dus raadzaam om altijd geld op te nemen ‘without conversion’. Zo voorkomt u extra kosten. Ditzelfde geldt overigens ook als u een betaling verricht in vreemde valuta.

Extra kosten

Als u geld opneemt in het buitenland kunt u te maken krijgen met extra kosten, zoals:

  • Transactiekosten: dit zijn kosten die uw bank rekent voor pinnen in het buitenland. Bij een bankpas liggen deze kosten doorgaans lager dan bij een creditcard.
  • Wisselkoersopslag: dit zijn kosten voor het omrekenen van uw euro’s naar de vreemde valuta. Bij een bankpas ligt de wisselkoersopslag meestal lager dan bij een creditcard.

Het wordt dan ook vrijwel altijd aangeraden om met uw pinpas geld op te nemen in plaats van met uw creditcard.

Belangrijk

Bij creditcards die worden uitgegeven door ICS zijn de transactiekosten voor een geldopname doorgaans lager dan bij creditcards die door banken worden uitgegeven. ICS geeft enkel bankonafhankelijke kaarten uit. Dit zijn Visa cards en MasterCards. Er geldt voor deze kaarten echter wel de voorwaarde dat er een positief saldo op de creditcard moet staan. Dit kun je creëren door geld op de rekening van de creditcard te storten.

5- of 6-cijferige pincode

In sommige landen wordt gewerkt met een langere pincode, bijvoorbeeld van 5 of 6 cijfers. Laat u hierdoor niet afleiden: u kunt gewoon uw eigen 4-cijferige pincode invoeren en verder gaan door op ‘enter te drukken’.

ZIP-code

In de Verenigde Staten wordt soms gevraagd om een 5-cijferige ZIP-code (postcode) voor het voltooien van de transactie met uw creditcard of betaalpas. U kunt dan het volgende doen:

  • 5 keer een nul intoetsen
  • 12345 intoetsen.
  • Uw eigen postcode van vier cijfers invoeren plus een 0 aan het eind
Deze pagina is geactualiseerd op: 26-02-2020