Geld pinnen in het buitenland: hoe werkt het?

Als je in het buitenland geld opneemt met je creditcard of pinpas zal de geldautomaat (ATM) je een aantal keuzes voorleggen. Vaak weet je alleen niet wat voor jou de juiste keuzes zijn, wat natuurlijk erg frustrerend is.

Uit onderzoek is gebleken dat 70 procent van de Nederlanders niet precies weet wat hij/zij moet doen bij een geldautomaat. Zij worden daarom soms onnodig geconfronteerd met extra kosten.

Dit artikel zal uitleggen hoe je in het buitenland geld kunt opnemen. En welke aandachtspunten er zijn.

Current, savings of credit?

De eerste keuze die je meestal krijgt bij een geldopname buiten Europa (bijvoorbeeld in de Verenigde Staten) is:

  1. Savings account
  2. Current/checking account (of cheque)
  3. Credit account

‘Savings’ betreft je spaarrekening. Als je deze optie kiest zal de geldautomaat proberen om hier geld vandaan te halen. Vaak lukt dit niet en zal het geld gewoon van je reguliere bankrekening worden gehaald. Er is ook nog een kans dat de transactie wordt afgebroken door de geldautomaat.

De ‘current/checkings’ account betreft de reguliere betaalrekening bij jouw bank. Je kunt daar rechtstreeks geld vanaf schrijven. Dit is dan ook de juiste keuze als je gewoon geld wilt pinnen vanaf je bankrekening.

Als je kiest voor ‘credit’ wordt het geld achteraf van jouw rekening afgeschreven, meestal tegen het einde van de maand of bij het begin van een nieuwe maand. Meestal zal een dergelijke manier van geld opnemen worden geweigerd, omdat je bankpas hiervoor niet is bedoeld. Met een creditcard zal deze transactie wel werken.

With or without conversion?

Als je geld opneemt in een vreemde valuta zal je ook de keuze voorgelegd krijgen om ‘with’ of ‘without conversion’ te pinnen.

  • With conversion: houdt in dat de bank waarbij je het geld opneemt de wisselkoers bepaalt. Deze conversie is vrijwel altijd ongunstig voor de rekeninghouder en gunstig voor de bank.
  • Without conversion: betekent dat je eigen bank de wisselkoers bepaalt. Dit is altijd voordeliger voor degene die het geld opneemt.

Het is dus raadzaam om altijd geld op te nemen ‘without conversion’. Zo voorkom je extra kosten. Ditzelfde geldt overigens ook als je een betaling verricht in vreemde valuta.

Extra kosten

Als je geld opneemt in het buitenland kan het zijn dat je te maken krijgtn met extra kosten, zoals:

  • Transactiekosten: dit zijn kosten die je bank rekent voor pinnen in het buitenland. Bij een bankpas liggen deze kosten doorgaans lager dan bij een creditcard.
  • Wisselkoersopslag: dit zijn kosten voor het omrekenen van je euro’s naar de vreemde valuta. Bij een bankpas ligt de wisselkoersopslag meestal lager dan bij een creditcard.

Het wordt dan ook vrijwel altijd aangeraden om met je pinpas geld op te nemen in plaats van met je creditcard.

Belangrijk

Bij creditcards die worden uitgegeven door ICS zijn de transactiekosten voor een geldopname doorgaans lager dan bij creditcards die door banken worden uitgegeven. ICS geeft enkel bankonafhankelijke kaarten uit. Dit zijn Visa cards en MasterCards. Er geldt voor deze kaarten echter wel de voorwaarde dat er een positief saldo op de creditcard moet staan. Dit kun je creëren door geld op de rekening van de creditcard te storten.

5- of 6-cijferige pincode

In sommige landen wordt gewerkt met een langere pincode, bijvoorbeeld van 5 of 6 cijfers. Laat je hierdoor niet afleiden: je kunt gewoon jouw eigen 4-cijferige pincode invoeren en verder gaan door op ‘enter te drukken’.

ZIP-code

In de Verenigde Staten wordt soms gevraagd om een 5-cijferige ZIP-code (postcode) voor het voltooien van de transactie met je creditcard of betaalpas. Je kunt dan het volgende doen:

  • 5 keer een nul intoetsen
  • 12345 intoetsen.
  • Je eigen postcode van vier cijfers invoeren plus een 0 aan het eind
Deze pagina is geactualiseerd op: 09-03-2022