Auto huren met een creditcard

Huurauto in Amerika

Bij het huren van een auto wordt u vaak gevraagd om met een creditcard te betalen. Dit geldt in ieder geval voor de grote, internationale verhuurbedrijven, zoals AVIS, Alamo, Budget, Hertz en Europcar.

In dit artikel leggen we uit:

 • Hoe het huren van een auto met een creditcard precies werkt
 • Of het mogelijk is om zonder creditcard een auto te huren

Lees snel verder en bekijk stap voor stap hoe het werkt.

1. Reserveer de huurauto met uw creditcard

Als u de huurauto vooraf online wilt reserveren, bijvoorbeeld als u op vakantie gaat in het buitenland, is een creditcard vaak een vereiste.

Via de website van de autoverhuurder of tussenpersoon reserveert u de auto met uw creditcardnummer en beveiligingscode. Soms betaalt u in eerste instantie een klein deel van de huurprijs om de auto vast te leggen.

Auto huren zonder creditcard

Komt u niet in aanmerking voor een normale creditcard, omdat u niet voldoende inkomen heeft of schulden hebt, maar wilt u toch een auto huren in binnen- of buitenland?

Dan is de ICS Visa Go Card wellicht een idee:

ICS Go Card

 • Jaarlijkse bijdrage: gratis
 • Geen inkomenseis
 • Geschikt voor auto’s huren
 • Eenmalige kosten: € 65

–> Meer informatie

Deze card is door iedereen aan te vragen.

Tip

Als u een auto huurt in het buitenland, is het aangeraden om deze vooraf via het internet te reserveren, bijvoorbeeld via een vergelijkingssite.

Deze methode is niet perse goedkoper dan lokaal huren, maar op deze manier heeft u wel alle tijd om een geschikte en voordelige huurauto te vinden en een vergelijking te doen bij verschillende verhuurmaatschappijen. Bovendien weet u van te voren wat u voor de auto gaat betalen en heeft u alle tijd om de voorwaarden rustig door te lezen in uw eigen taal.

2. Haal de auto op bij de verhuurder; waarborg wordt gereserveerd

Zodra u de auto ophaalt bij de verhuurmaatschappij zal er worden gevraagd om de creditcard waarmee u heeft geboekt. Op dat moment wordt er door de verhuurder een pre-autorisatie (reservering) uitgevoerd op de kaart. In het Engels noemt men dit vaak een ‘deposit’. Hierbij is het gebruik van uw pincode meestal niet nodig.

Deze reservering bestaat uit de huurprijs en een waarborgsom.

De borg biedt de verhuurder een garantie dat bepaalde kosten zijn gedekt, zoals:

 • Schade aan de huurauto die valt onder het eigen risico van de huurder
 • Verkeersboetes
 • Brandstofkosten indien de auto niet met een volle tank wordt ingeleverd
 • Te laat inleveren van de auto

Bij de reservering wordt enkel gekeken of er voldoende bestedingsruimte is. Er wordt geen geldbedrag afgeschreven. Pas in een later stadium, na het inleveren van de huurauto wordt een deel van de reservering omgezet in een betaling.

De hoogte van de borgsom is doorgaans afhankelijk van meerdere factoren, maar bedraagt doorgaans een vast bedrag van enkele honderden euro’s of een veelvoud van de huurprijs (2 of 3 keer het huurbedrag).

Prepaid creditcard

Gebruikt u een prepaid card? Dan kan de verhuurmaatschappij geen borgsom reserveren op de kaart.

Een huuraanvraag die wordt gedaan met een prepaid card wordt daarom vaak geweigerd. Soms kun je wel een huurauto reserveren, maar moet je de borg contant of met je pinpas afrekenen. In sommige gevallen zal de verhuurmaatschappij eisen dat je het eigen risico afkoopt.

Tegenwoordig zijn er zogenaamde non-declining prepaid creditcards op de markt waarmee men ook een geldbedrag op de kaart kan reserveren. Hiermee kunt u dus ook een auto huren.

3. Controleer de auto op schade

Voordat u wegrijdt, controleert u de auto op krassen, deuken en andere beschadigingen. Is er duidelijke schade? Dan dient dit op het schadeformulier te staan die u heeft gekregen bij het ophalen van de auto.

Staat de schade niet op het formulier? Dan is het zaak om dit direct te melden aan het verhuurbedrijf, nog voordat u wegrijdt. Doet u dit niet? Dan is er een kans dat het verhuurbedrijf een deel van de borg inhoudt op uw creditcard.

Lees ook: Eigen risico verzekering bij autohuur

Daarnaast is het raadzaam om bij vertrek het profiel van de banden te bekijken, evenals de brandstofinhoud en aanwezigheid van een reservewiel en gereedschap, zoals een krik.

Tot slot start u de auto en controleert u of de verlichting, airco, ramen en ruitenwissers werken. Is alles in orde? Dan kunt u vertrekken.

4. Lever de huurauto in; er vindt een afrekening plaats

Nadat u de auto weer heeft ingeleverd bij het verhuurbedrijf vindt er een afrekening plaats. De reservering op uw creditcard wordt gedeeltelijk omgezet in een afschrijving.

Stel, u huurt een auto met een huurprijs van 250 euro:

 • Bij het ophalen van de auto, zal de verhuurmaatschappij dit bedrag plus de waarborg pre-autoriseren op de creditcard.
 • De borg bedraagt in uw geval 650 euro.
 • Kortom, in totaal wordt er 900 euro op uw creditcard geblokkeerd.
 • Dit bedrag wordt afgetrokken van uw bestedingslimiet.

Reservering creditcard

Bij het retourneren van de huurauto blijkt dat er wat lichte schade is aan de velgen, wat valt onder uw eigen risico. De verhuurmaatschappij brengt hiervoor 70 euro borg in rekening. De rest van de reservering wordt automatisch verwijderd.

Kortom, er wordt op termijn 320 euro afgeschreven van uw creditcardrekening. Uw bestedingslimiet voor die periode is 320 euro lager geworden.

Is er geen schade?

Dan zal de reservering volledig worden verwijderd. Dit gebeurt automatisch en duurt maximaal 30 dagen nadat de reservering

5. Controleer de afschrijving op uw creditcard

Kort nadat u de huurauto inlevert, zal er een bedrag van de creditcard worden afgeschreven. Het is raadzaam om te controleren of dit bedrag klopt met de vooraf afgesproken huurprijs.

Moet u achteraf onterecht een deel van de borg betalen? Neem dan contact op met uw creditcarduitgever, bijvoorbeeld uw bank of ICS. Via de creditcarduitgever kunt u een betwisting indienen waardoor u het onterecht afgeschreven bedrag kunt terugvorderen.

Deze pagina is geactualiseerd op: 19-10-2021