Waar ben je naar op zoek?

Buitenland

Auto huren met een creditcard

Huurauto in Amerika

Bij het huren van een auto word je vaak gevraagd om met een creditcard te betalen. Dit geldt in ieder geval voor de grote, internationale verhuurbedrijven, zoals AVIS, Alamo, Budget, Hertz en Europcar.

In dit artikel leggen we uit:

  • Of het mogelijk is om zonder creditcard een auto te huren
  • Hoe het huren van een auto met een creditcard precies werkt

Lees snel verder en bekijk stap voor stap hoe het werkt.

Kan ik een auto huren zonder creditcard?

Voor het huren van een auto heb je bijna altijd een creditcard nodig. Het huren van een auto zonder creditcard kan meestal alleen bij een paar verhuurmaatschappijen en onder strike voorwaarden.

Voor het huren van een auto is het dus sterk aangeraden om een creditcard te hebben.

Je gaat op korte termijn op vakantie?

Wil je lastminute een creditcard aanvragen, omdat je op korte termijn op vakantie gaat of een reis gaat maken? Of kom je niet in aanmerking voor een normale creditcard, omdat je inkomen te laag is of schulden hebt?

Dan zijn de onderstaande debit creditcards mogelijk een slim idee. Deze zijn sneller en eenvoudiger aan te vragen dan reguliere creditcards en worden bij de meeste autoverhuurlocaties geaccepteerd.

1. Openbank R42

  • Jaarlijkse bijdrage: gratis
  • Inclusief IBAN-rekening
  • Geen inkomenseis
  • Geschikt voor hotels en autohuur

–> Meer informatie

2. ICS Go Card

  • Jaarlijkse bijdrage: gratis
  • Geen inkomenseis
  • Geschikt voor auto’s huren
  • Eenmalige kosten: € 65

–> Meer informatie

Deze cards zijn bovendien door iedereen aan te vragen.

Houd er wel rekening mee dat je alsnog te maken hebt met een levertijd van 3 tot 10 werkdagen.

Hoe werkt het huren van een auto met een creditcard?

Een stappenplan:

1. Reserveer de huurauto met uw creditcard

De eerste stap is om je huurauto vast te leggen via een booking website, zoals discovercars.com of rentalcars.com.

Als je de huurauto vooraf online wilt reserveren, bijvoorbeeld als je op vakantie gaat in het buitenland, is een creditcard vaak een vereiste.

Via de website van de autoverhuurder of tussenpersoon reserveer je de auto met jouw creditcardnummer en beveiligingscode. Soms betaal je in eerste instantie een klein deel van de huurprijs om de auto vast te leggen.

TIP: Als je een auto huurt in het buitenland, is het aangeraden om deze vooraf via het internet te reserveren, bijvoorbeeld via een vergelijkingssite.

Deze methode is niet perse goedkoper dan lokaal huren, maar op deze manier heb je wel alle tijd om een geschikte en voordelige huurauto te vinden en een vergelijking te doen bij verschillende verhuurmaatschappijen. Bovendien weet je van te voren wat je voor de auto gaat betalen en heb je alle tijd om de voorwaarden rustig door te lezen in jouw eigen taal.

2. Haal de auto op bij de verhuurder; waarborg wordt gereserveerd

Zodra je de auto ophaalt bij de verhuurmaatschappij zal er worden gevraagd om de creditcard waarmee je hebt geboekt. Op dat moment wordt er door de verhuurder een pre-autorisatie (reservering) uitgevoerd op de kaart. In het Engels noemt men dit vaak een ‘deposit’. Hierbij is het gebruik van je pincode meestal niet nodig.

Deze reservering bestaat uit de huurprijs en een waarborgsom.

De borg biedt de verhuurder een garantie dat bepaalde kosten zijn gedekt, zoals:

  • Schade aan de huurauto die valt onder het eigen risico van de huurder
  • Verkeersboetes
  • Brandstofkosten indien de auto niet met een volle tank wordt ingeleverd
  • Te laat inleveren van de auto

Bij de reservering wordt enkel gekeken of er voldoende bestedingsruimte is. Er wordt geen geldbedrag afgeschreven. Pas in een later stadium, na het inleveren van de huurauto wordt een deel van de reservering omgezet in een betaling.

De hoogte van de borgsom is doorgaans afhankelijk van meerdere factoren, maar bedraagt doorgaans een vast bedrag van enkele honderden euro’s of een veelvoud van de huurprijs (2 of 3 keer het huurbedrag).

3. Controleer de auto op schade

Voordat je wegrijdt, controleer je de auto op krassen, deuken en andere beschadigingen. Is er duidelijke schade? Dan dient dit op het schadeformulier te staan die je hebt gekregen bij het ophalen van de auto.

Staat de schade niet op het formulier? Dan is het zaak om dit direct te melden aan het verhuurbedrijf, nog voordat je wegrijdt. Doe je dit niet? Dan is er een kans dat het verhuurbedrijf een deel van de borg inhoudt op jouw creditcard.

Lees ook: Eigen risico verzekering bij autohuur

Daarnaast is het raadzaam om bij vertrek het profiel van de banden te bekijken, evenals de brandstofinhoud en aanwezigheid van een reservewiel en gereedschap, zoals een krik.

Tot slot start je de auto en controleer je of de verlichting, airco, ramen en ruitenwissers werken. Is alles in orde? Dan kun je vertrekken.

4. Lever de huurauto in; er vindt een afrekening plaats

Nadat je de auto weer hebt ingeleverd bij het verhuurbedrijf vindt er een afrekening plaats. De reservering op jouw creditcard wordt gedeeltelijk omgezet in een afschrijving.

Stel, je huurt een auto met een huurprijs van 250 euro:

  • Bij het ophalen van de auto, zal de verhuurmaatschappij dit bedrag plus de waarborg pre-autoriseren op de creditcard.
  • De borg bedraagt in dit geval 650 euro.
  • Kortom, in totaal wordt er 900 euro op je creditcard geblokkeerd.
  • Dit bedrag wordt afgetrokken van je bestedingslimiet.
Reservering creditcard

Bij het retourneren van de huurauto blijkt dat er wat lichte schade is aan de velgen, wat valt onder jouw eigen risico. De verhuurmaatschappij brengt hiervoor 70 euro borg in rekening. De rest van de reservering wordt automatisch verwijderd.

Kortom, er wordt op termijn 320 euro afgeschreven van je creditcardrekening. Je bestedingslimiet voor die periode is 320 euro lager geworden.

Is er geen schade?

Dan zal de reservering volledig worden verwijderd. Dit gebeurt automatisch en duurt maximaal 30 dagen nadat de reservering

5. Controleer de afschrijving op je creditcard

Kort nadat je de huurauto inlevert, zal er een bedrag van de creditcard worden afgeschreven. Het is raadzaam om te controleren of dit bedrag klopt met de vooraf afgesproken huurprijs.

Moet je achteraf onterecht een deel van de borg betalen? Neem dan contact op met je creditcarduitgever, bijvoorbeeld je bank of ICS. Via de creditcarduitgever kun je een betwisting indienen waardoor je het onterecht afgeschreven bedrag kunt terugvorderen.

Auto huren met prepaid of debit card

Gebruik je een prepaid card? Dan kan de verhuurmaatschappij geen borgsom reserveren op de kaart.

Een huuraanvraag die wordt gedaan met een prepaid card wordt daarom vaak geweigerd. Soms kun je wel een huurauto reserveren, maar moet je de borg contant of met je pinpas afrekenen. In sommige gevallen zal de verhuurmaatschappij eisen dat je het eigen risico afkoopt.

Tegenwoordig zijn er zogenaamde non-declining prepaid creditcards op de markt waarmee men ook een geldbedrag op de kaart kan reserveren. Hiermee kan dus ook een auto worden gehuurd.