Waar ben je naar op zoek?

Betalen met creditcard goedkoper in 2019

Betalen met een creditcard wordt goedkoper in 2019. Winkels en webshops in de Europese Unie mogen vanaf vandaag namelijk geen toeslag meer in rekening brengen als consumenten willen betalen met hun creditcard. Dat is het gevolg van de nieuwe PSD2-betaalwet. Het verbod geldt overigens niet alleen voor creditcards, maar ook voor pinnen en de automatische incasso.

Voorheen mochten winkeliers de kosten voor creditcardtransacties doorberekenen aan de klant, maar de nieuwe wetgeving zet hier een stokje voor. De transactiekosten komen vaak uit op enkele procenten van het maximumbedrag.

Uitzondering

Het verbod geldt niet voor zakelijke creditcards en creditcards van American Express. Voor deze kaarten mogen winkeliers hun klanten wel transactiekosten blijven vragen. Hetzelfde geldt voor iDeal, acceptgiro, PayPal en AfterPay. De winkelier mag echter niet meer vragen dan de daadwerkelijke kosten die hij voor de service moet maken.

Pinnen meest populair

Betalen met de creditcard is niet populair in Nederland. Maar 0,6 procent van alle betalingen in winkels werd afgelopen jaar met een creditcard gedaan. Daar kan nu dus verandering in komen. Pinnen blijft wel populair: 62 procent kiest voor deze betaalmethode.

Gepubliceerd op: