Waar ben je naar op zoek?

Schuld op prepaid card door rechter kwijtgescholden

Met een prepaid creditcard is het onmogelijk om rood te staan. Dat heeft nu ook de rechtbank in Amsterdam geoordeeld.

Een klant had via het internet een prepaid creditcard aangevraagd van aanbieder DB Cardservice. Toen de man de kaart van DB in gebruik nam, bouwde hij tot zijn verbazing toch een schuld op. DB wilde dit bedrag gaan incasseren, maar dat zag de man anders. Hij had toch een prepaid card afgesloten? Hij stapte daarom naar de rechter.

Rechtszaak

Aan de rechter verklaarde de consument dat hij juist voor een prepaid card koos, omdat hij niet genoeg inkomen had voor een reguliere creditcard. Bij dit type betaalkaart is het wel mogelijk is om rood te staan.

De rechter oordeelde dat de man de opgebouwde schuld niet hoefde terug te betalen. Volgens de rechter wordt door DB Cardservice duidelijk geadverteerd dat de kaart van een prepaid kaart is. Bij dit type betaalkaarten moet er eerst geld op de kaart gezet worden alvorens er mee kan worden betaald. Maar dit sluit ook uit dat er een debetstand (schuld) kan ontstaan.

Ook bij een debit card is rood staan niet mogelijk.

Algemene voorwaarden

Als het opbouwen van een debetstand wel mogelijk was geweest, had de aanbieder (DB) dit duidelijk moeten communiceren naar de klant. Hoewel het wel in de algemene voorwaarden stond, vond de rechter dit niet genoeg. Sterker nog, de rechter oordeelde dat het zou gaan om een misleidende handelspraktijk van DB.  

Bron: Telegraaf

Gepubliceerd op: