Virtuele creditcard

Met een virtuele creditcard kunt u aankopen doen zonder de kaart fysiek in bezit te hebben. Net als andere creditcards zijn ze aangesloten bij een creditcardmaatschappij, zoals VISA of Mastercard. Ook het betalingssysteem is vergelijkbaar met andere creditcards.

Hoe werkt het?

Bij een virtuele creditcard is het, net als bij een prepaid creditcard, wel de bedoeling dat u een positief saldo op de kaart zet, bijvoorbeeld 400 euro. Vervolgens krijgt u een creditcardnummer en andere creditcardgegevens waarmee u maximaal 400 euro kunt uitgeven. U krijgt dus geen kaart thuisgestuurd, maar wel een 16 cijferig creditcardnummer, een vervaldatum en een CVC-code om betalingen te doen.

Virtuele creditcards worden alleen gebruikt voor betalingen op het internet. Er zijn dan ook steeds meer online winkels die een (virtuele) creditcard accepteren.

Voordelen

Voordelen van een virtuele creditcard:

  • U blijft anoniem
  • Het gebruik ervan is erg veilig, omdat de verbinding die gebruikt wordt om betalingen te verrichten, is versleuteld door middel van SSL. Bij sommige virtuele creditcards is het zelfs zo dat u het creditcardnummer maar één keer gebruikt, waardoor de kans op frauduleuze praktijk sterk wordt teruggedrongen.
  • Met een virtuele creditcard kunt u zich normaliter niet in de schulden werken of op een negatief saldo uitkomen. Betalingen die u uitvoert, worden namelijk direct verrekend met het geld wat u overmaakt naar de rekening van de creditcard.

Nadelen

Het nadeel van een virtuele kaart is dat hij alleen via het internet, voor online aankopen, is te gebruiken. Dus niet in winkels, hotels of bij een geldautomaat. Hiervoor dient u een reguliere creditcard aan te vragen.

Deze pagina is geactualiseerd op: 26-02-2020