Waar ben je naar op zoek?

Algemeen

CVC code creditcard: wat is het?

De CVC (Card Verification Code), ofwel kaart verificatiecode, is een drie- of viercijferige code die wordt gebruikt om bepaalde betalingen met de creditcard te verifiëren.

Als je iets online bestelt of reserveert met een creditcard zal je worden gevraagd om de volgende gegevens in te vullen:

De CVC-code heeft als doel om fraude en misbruik bij transacties te voorkomen.

Op zoek naar een nieuwe creditcard?

Vraag er hier een aan.

CVV code

Soms heet de code iets anders, bijvoorbeeld CVV (Card Verification Value) of CSC (Card Security Code). Minder bekende vormen zijn CID, CVD, CVE of CVN.

Het principe van al deze codes blijft hetzelfde: een extra stap voor de veiligheid om fraude en misbruik van de creditcard te voorkomen.

Waar staat de CVC code?

De CVC code of CVV code staat meestal geprint op de achterkant van je creditcard. De code zit dus niet opgeslagen in de magneetstrip of chip van de kaart.

Waar de code precies staat en uit hoeveel cijfers deze bestaat, hangt af van je creditcardmaatschappij.

Mastercard en VISA

Bij creditcards van VISA en Mastercard staat de driecijferige CVC code op de achterkant, rechts van de handtekening of links- of rechtsonder.

Zie ook de afbeelding hieronder.

American Express

Bij creditcards van American Express (AMEX) staat het CVC nummer op de voorkant van de creditcard, rechts boven het creditcardnummer. De CVC-code heeft bij American Express vier cijfers in plaats van drie.

Zie ook de afbeelding hieronder (de CVC-code is in het voorbeeld groter gemaakt dan dat hij werkelijk is).

Prepaid en Debit cards

Ook bij prepaid cards en debit cards van Visa of Mastercard staat de CVC of CVV-code op de achterkant van de kaart:

Wanneer is de CVC-code nodig?

Als je online iets betaalt of boekt met een creditcard wordt gevraagd om je cvc-code in te vullen. Dat kan bijvoorbeeld zijn als je:

  • Iets koopt in een webshop, zoals Coolblue of Bol.com
  • Als je een vliegticket koopt met een creditcard
  • Als je een auto met een creditcard wilt huren

Zonder de CVC-code in te vullen wordt het bedrag niet in rekening gebracht.

Let op: met jouw creditcardnummer en CVC-code kunnen anderen potentieel misbruik maken van je creditcard. Ga hier dus zorgvuldig mee om. Deel de code met niemand en schrijf deze niet op.

Soms niet nodig

Soms heb je bij een reservering geen CVC-code nodig, bijvoorbeeld bij een hotel-boeking. De hotelketen controleert dan alleen of de creditcard op je naam staat en of er voldoende bestedingsruimte aanwezig is. Er wordt dan enkel een pre-autorisatie gedaan, maar geen betaling.

Logischerwijs heb je ook geen CVC-code nodig als je in een fysieke winkel iets koopt. Dit komt omdat de betaling dan op een andere manier wordt geverifieerd, namelijk middels jouw handtekening of pincode.

Mastercard Securecode en Verified by Visa

Creditcards van Visa en Mastercard kunnen worden uitgerust met een extra wachtwoord.

Dit noemt men:

  • De Mastercard SecureCode
  • Verified by Visa

Het wachtwoord is bij sommige creditcards standaard al geactiveerd. Als je iets koopt bij een webwinkel die is aangesloten bij Verified by Visa of MasterCard SecureCode, moet bij het voltooien van de aankoop een wachtwoord invoeren. Is de winkel niet aangesloten? Dan wordt er geen extra wachtwoord gevraagd.