Waar ben je naar op zoek?

Geldzaken

Creditcard aanvragen met BKR-registratie

Een creditcard is voor velen een ideaal betaalmiddel. Vooral voor het doen van online aankopen of een reis/vakantie in het buitenland. Het grote voordeel is dat je pas achteraf de rekening ontvangt en je bij het betalen dus geen zorgen hoeft te maken over het saldo op jouw bankrekening.

Houd er wel rekening mee dat je met een creditcard een (tijdelijke) schuld kunt opbouwen. In principe is dat niet erg zolang je iedere maand het openstaande bedrag terugbetaalt.

Het aanvragen van een creditcard is soms lastig of zelfs niet mogelijk. Dit komt vanwege een registratie bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Er zijn twee soorten registraties mogelijk:

  • Een positieve BKR-codering
  • Een negatieve BKR-codering

Hieronder wordt er dieper op ingegaan.

Positieve BKR-registratie

Veel Nederlanders hebben een positieve BKR-registratie. Dit is bijvoorbeeld van toepassing als:

  • Je een kredietlimiet hebt voor een betaalrekening (je kunt rood staan)
  • Je een creditcard hebt en daarmee aankopen gespreid kan betalen
  • Je een persoonlijke lening hebt of een doorlopend krediet
  • Je iets hebt gekocht met een financieringsregeling, bijvoorbeeld een auto
  • Je een private lease auto hebt
  • Je een achterstand hebt op jouw hypotheek

De grens voor een registratie bij het BKR ligt bij de meeste soorten leningen en regelingen op minimaal 250 euro. Blijft je onder dit bedrag? Dan word je ook niet positief geregistreerd.

Heb je een lening of krediet, maar betaal je altijd op tijd? Dan blijft je BKR-registratie positief.

Creditcard aanvragen?

Met een positieve BKR-registratie is het meestal geen probleem om een creditcard aan te vragen. Je dient vaak nog wel te voldoen aan een bepaalde inkomenseis. Deze kan per creditcard verschillen.

Negatieve BKR-registratie

Je krijgt een negatieve BKR-registratie als je niet tijdig voldoet aan jouw betalingsverplichtingen die zijn verbonden aan een lening of krediet:

  1. In eerste instantie krijg je een betalingsherinnering van de kredietverstrekker. Als je ook dan niet reageert ontvang je een aanmaning. Je hebt dan nog een laatste mogelijkheid om een negatieve BKR-registratie te voorkomen.
  2. Als je ook dan niet betaalt, is de kredietverstrekker verplicht je aan te melden bij het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI). Daarvoor wordt eerst nog per brief een vooraankondiging verstuurt. Dit geeft je toch een allerlaatste kans om de betaling te voldoen.
  3. Wanneer je ook hier niet aan kunt voldoen, zal je aangemeld worden. Je hebt dan een negatieve BKR-registratie.

Zodra het kredietcontract is beëindigd en/of de schuld is afgelost, blijven je gegevens nog vijf jaar zichtbaar bij het BKR. Deze informatie is namelijk van belang voor eventuele nieuwe kredietverstrekkers. De kans is groot dat je deze vijf jaar lastig nieuwe leningen en kredieten kunt krijgen.

Let op:

Bij meer dan drie maandtermijnen hypotheekachterstand word je aangemeld in het CKI en heb je een negatieve BKR-registratie.

Creditcard aanvragen?

Heb je een negatieve BKR-codering? Dan is het vrijwel niet mogelijk om een reguliere creditcard aan te vragen. Vanwege de negatieve codering is het risico te groot dat je de potentiële betalingsverplichtingen die zijn verbonden aan de creditcard niet kunt voldoen. Een creditcardaanbieder wil immers dat ze zonder problemen het geld wat je uitgeeft weer terugkrijgen.

Een goede oplossing om toch een creditcard te krijgen, is om te kiezen voor een prepaid creditcard. Bij dit type kaart heb je geen krediet: je moet vooraf een bepaald bedrag storten, alvorens ermee betaald kan worden. Voor de creditcardaanbieder zijn er dus geen risico’s, zelfs bij een negatieve BKR-registratie.