Hulp bij stress en zorgen
Financiële problemen of een uitzichtloze situatie kunnen een grote invloed hebben op de geestelijke gezondheid van een persoon. Mensen die hun baan kwijtraken, in de schulden (dreigen te) komen of de grip verliezen over hun financiële situatie kunnen te maken krijgen met stress of zelfs een depressie.
Veel mensen schamen zich als hun financiële situatie verandert of als zij in de financiële problemen komen. Een deel trekt zich terug en bedenkt smoesjes om niet meer af te spreken met familie, vrienden en anderen in hun sociale kring. Dit werkt echter alleen stress verhogend en vergroot de gevoelens van wanhoop. De kans op een depressie neemt toe.
Zorgen aanpakken
Het is belangrijk dat u iets doet met uw zorgen, hoe simpel dat ook klinkt. Pak uw zorgen/problemen op twee vlakken aan. Allereerst is het belangrijk om de kern van uw problemen aan te pakken, ofwel:
- De grip herpakken wat betreft uw financiële situatie en administratie, zoals het verhogen van uw inkomsten en verlagen van uw uitgaven
- Het aflossen van eventuele schulden
Daarnaast is het zaak om iets de doen met uw geestelijke klachten (stress, etc.).
- Praat met uw partner en anderen die u vertrouwt over uw financiële situatie
- Zorg voor voldoende slaap
- Beweeg voldoende
- Eet gezond
Heeft u het gevoel dat u (te) veel stress ervaart en dat de bovenstaande zaken niet of onvoldoende helpen? Neem dan contact op met uw huisarts voor hulp.
Geestelijke gezondheidszorg
De huisarts of bedrijfsarts is bij psychische en psychosociale problemen het eerste aanspreekpunt. Die kan u doorverwijzen naar:
- Een Praktijk Ondersteuner Huisarts (POH) met specialisatie in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ)
- Basis GGZ: voor milde, niet-complexe psychische klachten. U komt dan onder behandeling/therapie bij een psycholoog, psychotherapeut of psychiater
- De apotheek voor medicatie
Bij zeer ernstige psychische problemen kan de huisarts u ook doorverwijzen naar de gespecialiseerde GGZ.