Waar ben je naar op zoek?

Winkeltoeslag op creditcards verboden

Winkeliers en webshops mogen vanaf zaterdag 8 juni geen toeslag meer in rekening brengen bij consumenten die met hun creditcard willen afrekenen. Zelfs bij kleine bedragen. Het heffen van toeslagen wordt verboden op grond van nieuwe Europese wetgeving. Daarover besloot de Europese Commissie eerder dit jaar.

Door de maatregel besparen consumenten in heel Europa gezamenlijk 550 miljoen euro op jaarbasis. Aan de andere kant lopen de winkeliers deze inkomsten juist mis, omdat zij per transactie een bepaalde percentage van de aankoopsom aan de creditcardmaatschappij moeten afdragen. Zij storen zich al jaren aan de onredelijk hoge tarieven die ze de creditcardmaatschappijen moeten betalen.

Te laat

Nederland is echter te laat met de omzetting van nationale wetgeving waardoor het nog steeds mogelijk is dat winkeliers een toeslag heffen bij creditcardbetalingen. Of dat in de praktijk ook gebeurt, is niet duidelijk.

Volgens Beren Jan Beugel van Betaalvereniging Nederland zal de maatregel in Nederland pas eind juni van kracht gaan. In theorie kan de Europese Commissie een procedure starten tegen lidstaten die te laat zijn met het doorvoeren van de wetgeving. Of dit daadwerkelijk gaat gebeuren, is echter sterk de vraag.

Uit een recente enquête bleek dat sommige winkeliers nog steeds extra geld rekenen als de klant niet met cash wil of kan betalen. Dit gebeurt meestal bij kleinere bedragen van rond de 5 a 10 euro.

Mastercard en Visa

Het verbod op creditcardtoeslagen dat 8 juni ingaat, geldt echter alleen voor particuliere creditcards van Mastercard en Visa. Als u betaalt met een American Express (AMEX) kaart is de kans groot dat u alsnog een toeslag dient af te dragen. Deze kan mogelijk wel lager worden dan voorheen.

AMEX creditcards zijn niet vrijgesteld van toeslagen, omdat de creditcardmaatschappij bij de winkeliers veel hogere kosten in rekening brengt per uitgevoerde transactie.

Ook bij zakelijke creditcards betaalt u mogelijk nog steeds een toeslag in een webshop of fysieke winkel.

Fraudebescherming

In de nieuwe EU-richtlijn is ook actie genomen om consumenten beter te beschermen, vooral bij online betalingen.

Het eigen risico voor frauduleuze aankopen gaat daarom omlaag van 150 naar 50 euro. Dit eigen risico wordt in rekening gebracht als er een frauduleuze aankoop is gedaan in een winkel, voordat de rechtmatige houder zijn creditcard als verloren/gestolen heeft opgegeven (en dus nog niet is geblokkeerd).

Gepubliceerd op: