Waar ben je naar op zoek?

Winkeliers vrezen voor nieuwe betaalmethoden creditcard

Door een nieuwe Europese betaaldienstrichtlijn (PSD2) wordt het in 2018 mogelijk om als rekeninghouder andere dienstverleners toegang te geven tot de betaalrekening. Denk hierbij aan dienstverleners die de creditcard gebruiken als basis voor de betaling, zoals Apple Pay, Android Pay, Amazon Pay, maar ook fintech bedrijven die digitale huishoudboekjes aanbieden.

Veel winkeliers vrezen voor meer creditcardbetalingen door de komst van de nieuwe betaalmogelijkheden. Dit heeft te maken met het feit dat de kosten die winkeliers moeten betalen bij een creditcardtransactie soms wel 20 keer hoger ligt dan bij een reguliere betaling met de pinpas.

Vrees

Op dit moment betalen alle winkeliers en webshops voor elke creditcardbetaling een vergoeding die kan oplopen tot ongeveer 2,5 procent per aankoop. Voor pinnen liggen de kosten op 15 a 19 cent per transactie.

“Wij vrezen voor een stijging in de kosten van het betalingsverkeer. Een logisch gevolg is dat deze kosten zullen worden doorberekend in de consumentenprijzen, want doorbelasten aan de gebruiker is straks onder PSD2 grotendeels verboden”, zegt Michel van Bommel, secretaris Betalingsverkeer van Detailhandel Nederland.

Volgens Detailhandel Nederland wordt een spijkerbroek of boodschappenkar in de toekomst mogelijk vele euro’s duurder.

Wat is PSD2?

PSD2 (Payment Service Directive) is een nieuwe Europese richtlijn die moet zorgen voor regulering van betaaldiensten binnen de Europese Unie. PSD2 volgt PSD1 op die in 2007 werd geïntroduceerd.

Met de komst van PSD2 komt er meer innovatie en concurrentie op de betaalmarkt. Een paar belangrijke wijzigingen die gaan komen zijn:

  • Andere bedrijven mogen – met toestemming van de rekeninghouder – toegang krijgen tot de betaalrekening van de consument. Dit opent de deur voor aanbieders van diverse diensten, bijvoorbeeld een digitaal huishoudboekje voor het verkrijgen van een totaaloverzicht van uw uitgaven en inkomsten op verschillende betaalrekeningen en spaarrekeningen bij verschillende banken.
  • Webshops, reguliere winkels en andere bedrijven mogen geen toeslagen meer rekenen bij een betaling door de consument, ongeacht de keuze voor het betaalmiddel. Op dit moment betaalt u in sommige webshops bijvoorbeeld een toeslag van 2 procent als u met de creditcard wilt betalen. Daar komt in 2018 een einde aan. Uitzondering hierop zijn zakelijke creditcards en American Express kaarten.
  • Eigen risico die u betaalt bij verlies of diefstal van uw betaalpas of creditcard mag maximaal 50 euro bedragen.

Toezichthouders

De volgende vier Nederlandse toezichthouders zorgen ervoor dat alle partijen zich houden aan de regels van PSD2:

  • De Nederlandsche Bank (DNB): verleent een vergunning aan aanbieders als wordt voldaan aan de strenge eisen en voorwaarden.
  • De Autoriteit Persoonsgegevens (AP): let met name op de privacy van rekeninghouders.
  • De Autoriteit Financiele Markten (AFM): let met name op de informatievoorziening van financiële instellingen richting de consument
  • De Autoriteit Consument en Markt (ACM): let met name op dat er voldoende concurrentie blijft en er geen sprake is van ‘kartelvorming’.

Veel banken moeten hun systemen nog opnieuw configureren, zodat er wordt voldaan aan de eisen van PSD2. Naar verwachting zal PSD2 in het voorjaar van 2018 een feit zijn.

Visie Creditcard.nl

Creditcard.nl is van mening dat PSD2 zorgt voor meer innovatie op de betaalmarkt en uiteindelijk resulteert in meer betaalgemak voor de consument:

“Door de komst van PSD2 krijgt de consument meer vrijheid in het kiezen van een betaalmethode die hem/haar het beste ligt, bijvoorbeeld draadloos betalen door middel van een digitale portemonnee die is gekoppeld aan de creditcard. Bovendien wordt het door de komst van nieuwe handige online toepassingen voor de gebruiker gemakkelijker om een totaaloverzicht te krijgen van alle inkomsten, uitgaven en vermogens bij verschillende banken en instellingen. De consument krijgt daarmee meer grip over zijn/haar financiën.

Gepubliceerd op: