Waar ben je naar op zoek?

Veel misvattingen over aanvragen creditcard

Er zijn veel misvattingen onder consumenten over het aanvragen van een creditcard. Dat blijkt uit een analyse van Creditcard.nl onder 647 respondenten.

Veel consumenten weten bijvoorbeeld niet dat een BKR-toetsing niet altijd vereist is als ze een creditcard aanvragen. Daarnaast weten veel mensen niet dat men kan sparen met een creditcard en dat aankopen met de creditcard vaak verzekerd zijn tegen verlies of diefstal. De meest opvallende conclusie is wel dat veel Nederlanders denken dat een creditcard alleen aangevraagd kan worden bij diens eigen bank.

Uitgever creditcard

Twee derde van de Nederlanders denkt dat het uitsluitend mogelijk is om een creditcard aan te vragen via de eigen bank. Het is dan ook niet gek dat de meeste creditcards worden uitgegeven door één van de grote drie banken: ING, Rabobank en ABN Amro.

Slechts 34 procent van de consumenten wist de stelling juist te beantwoorden met ‘waar’.

Toch is de bovenstaande stelling ‘niet waar’. Naast de bekende banken zijn er nog een aantal andere uitgevers van creditcards. De belangrijkste zijn International Card Services (ICS) en American Express (AMEX). Bij deze uitgevers kunt u diverse creditcards aanvragen, zoals de Visa World Card, ANWB Visa Card, Mastercard Classic en de American Express Green Card. Dergelijke creditcards hebben mogelijk bepaalde extra’s en voorwaarden die uw bank mogelijk niet aanbiedt.

BKR-toetsing

Een andere misvatting die uit de enquête naar voren kwam, heeft betrekking op de BKR-toetsing, uitgevoerd door de geld- of kredietverstrekker bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Bij deze toetsing wordt gekeken:

  1. Hoe iemand er financieel voor staat, qua lopende leningen/schulden
  2. Of u uw leningen netjes terugbetaalt.
  3. Of het gezien punt 1 en 2 financieel verantwoord is om u een creditcard te verstrekken

In tegenstelling tot wat 69 procent van de Nederlanders denken, is een BKR-toetsing echter niet altijd vereist bij het aanvragen van een creditcard.

Prepaid creditcards van VISA of Mastercard vereisen geen BKR-toetsing. Dit komt omdat deze kaarten eenvoudig met saldo van de reguliere bankrekening worden opgeladen, vergelijkbaar met een prepaid telefoon abonnement. De gebruiker van een prepaid creditcard kan dan ook niet rood komen te staan. De bovenstaande stelling gaat wel op voor reguliere creditcards. Dat komt omdat men bij deze kaarten wel rood kan komen te staan of een boete krijgt bij te laat betalen.

Creditcard en hypotheek

Uit de analyse van Creditcard.nl blijkt verder dat 55 procent van de consumenten niet weet dat het bezit van een creditcard invloed kan hebben op de maximale hypotheeklast. Sinds oktober 2016 zijn er namelijk nieuwe BKR-regels geïntroduceerd. Daarin staat dat iemand met een creditcard wordt geregistreerd bij de BKR als het bestede bedrag in termijnen kan worden terugbetaald. Dit type creditcards zijn gekoppeld aan een kredietovereenkomst (gespreid betalen). Bij veel creditcards staat deze faciliteit ingeschakeld. Het bestedingslimiet van de kaart wordt dan meegenomen waardoor degene die de hypotheek wil afsluiten minder kan lenen. Dat kan vaak vele duizenden euro’s schelen.

Niet alle creditcards worden geregistreerd, bijvoorbeeld creditcards waarbij het bestede bedrag binnen 30 dagen moet zijn terugbetaald. Ook prepaid creditcards worden niet geregistreerd bij het BKR.

Wist u dat

Er zijn nog meer dingen die veel consumenten mogelijk niet weten over een creditcard:

  • U kunt sparen: de meeste creditcard aanbieders bieden een aantrekkelijke spaarrente als u geld stort op de creditcardrekening. Deze rente ligt vaak hoger dan de rente op uw betaalrekening.
  • Uw aankopen zijn verzekerd: de meeste aankopen die u met uw creditcard doet, zijn verzekerd tegen schade, verlies of diefstal middels een aankoopverzekering. Die geldt doorgaans 180 of 365 dagen na het doen van de aankoop. Ook als uw product niet wordt geleverd of afwijkt, heeft u vaak recht op geldteruggave.
  • U kunt op meer locaties betalen: een creditcard is een veel beter geaccepteerd betaalmiddel dan een reguliere bankpas. Dit gaat zeker op voor landen buiten Europa.

Respondenten

Deelnemers van de enquête zijn per mail geworven. De enquête werd middels een digitaal formulier ingevuld. De leeftijd van de 647 respondenten lag tussen de 18 en 65 jaar. Creditcard.nl is verantwoordelijk geweest voor het maken van de enquête. 

Gepubliceerd op: