Waar ben je naar op zoek?

Toeslag creditcard verboden, behalve in Nederland

In de gehele Europese Unie is het vanaf nu verboden om een toeslag voor de consument te heffen als er met een creditcard wordt betaald. Dat is het gevolg van nieuwe Europese wet- en regelgeving. De Europese Commissie verwacht dat consumenten hierdoor zo’n 550 miljoen euro per jaar kunnen besparen. Bij maar liefst 95 procent van alle betalingen zullen er geen extra kosten meer in rekening worden gebracht.

Voorheen mochten winkeliers een extra toeslag aan de consument doorrekenen voor betalingen met creditcards. Meestal gaat het om een paar procent van de totale transactie. Reden hiervoor is dat de winkeliers ook bij iedere transactie een klein percentage moeten afstaan aan de creditcardmaatschappij.

Te laat

Toch zijn enkele landen, waaronder Nederland en Belgie, te laat met het doorvoeren van de wetgeving. Volgens Berend Jan van Beugel van Betaalvereniging Nederland zal de omzetting naar de nieuwe regels pas ergens in juni plaatsvinden. Tot die tijd loopt u als consument dus het risico dat u een toeslag betaalt.

De Europese Commissie wil niet aangeven wat de gevolgen zijn voor lidstaten die te laat zijn met het naleven van de nieuwe richtlijnen. Een van de mogelijkheden is dat Brussel een procedure start tegen de lidstaten.

Het is overigens onduidelijk of winkeliers en webshops in Nederland de toeslagen voorlopig blijven hanteren.

Uitzondering

Bij sommige betaalmethoden en creditcards geldt overigens een uitzondering op het toeslagenverbod. Het gaat dan om:

In Nederland vallen ook de creditcards van Diners Club en het Japanse JCB buiten het toeslagverbod.

Fraudepreventie

De nieuwe EU-richtlijnen zorgen bovendien ook voor betere fraudepreventie, bijvoorbeeld bij online-betalingen. Daarnaast is het eigen risico bij fraude omlaag gegaan naar 50 euro. Hier is sprake van bij een frauduleuze aankoop in een winkel voordat de houder van de creditcard de kaart als verloren of gestolen heeft opgegeven.

Gepubliceerd op: