Waar ben je naar op zoek?

Tarieven creditcardbetalingen Visa en Mastercard fors omlaag

Creditcardmaatschappijen Visa en Mastercard verlagen een groot deel van hun tarieven voor het betalen met een creditcard- of debetkaart. Dat blijkt uit berichtgeving van de Telegraaf.

Reden voor de lagere tarieven is een mededingingsonderzoek van de Europese Commissie. Die wilde namelijk voorkomen dat consumenten en bedrijven te hoge vergoedingen betalen aan de creditcardmaatschappijen.

Om het onderzoek tot een einde te brengen, boden Visa en Mastercard aan om de tarieven te verlagen. Dat aanbod is nu door de Europese Commissie geaccepteerd.

40 procent omlaag

De tarieven gaan daarom met gemiddeld 40 procent omlaag. Concreet betekent dit dat winkels en andere retailers veel minder kosten hoeven te maken.

“Ook de consument zal hier op termijn gaan profiteren”, zegt EU-commissaris Margrethe Verstager van de afdeling mededinging.

570 miljoen boete

Eerder dit jaar kreeg Mastercard al een boete van 570 miljoen euro van de Europese commissie vanwege gedoe over transactiekosten die winkeliers moeten betalen. Mogelijk willen de creditcardmaatschappijen hiermee een tweede boete voorkomen.

Nieuwe tarieven

De nieuwe tarieven voor creditcardbetalingen zijn:

  • Visa en Mastercard creditcards: maximaal 0,3 procent over het aankoopbedrag
  • Visa en Mastercard debet kaarten: 0,2 procent over het aankoopbedrag

Deze percentages voldoen aan de toegestane vergoedingen binnen de Europese Unie.

Bij online betalingen liggen de tarieven iets hoger, namelijk 1,5 procent voor creditcards en 1,15 procent voor debetcards.

Gepubliceerd op: