Waar ben je naar op zoek?

Storing bij MasterCard: betaalverkeer plat

Door een grote storing bij het Maestro-systeem van MasterCard waren pinbetalingen ongeveer 1,5 uur lang niet mogelijk. De storing begon rond 19:30 op donderdag 12 juli. Op sociale media regende het klachten.

Het grootste deel van de pinpassen in Nederland maakt gebruik van het Maestro. Alle grote Nederlandse banken geven pasjes uit met het Maestro-logo, waaronder ING, Rabobank en ABN Amro.

V-pay

Mensen met een pinpas die is uitgerust met V-pay van concurrent Visa ondervonden geen problemen met pinbetalingen. Hoewel er vorige maand ook bij Visa een grote storing was waardoor klanten niet konden betalen met hun creditcard.

Buitenland

Niet alleen in Nederland, maar ook in de rest van Europa waren er problemen, bijvoorbeeld bij vakantiegangers in het buitenland. Men kon niet meer betalen bij tankstations, in winkels en in restaurants.

Bij sommigen werd er wel geld van de rekening afgeschreven, maar werd de betaling niet geaccepteerd door de winkelier.

Storing voorbij

Na 21:00 kwam MasterCard met het bericht dat de storing voorbij was. Volgens het bedrijf waren er problemen met het verwerken van een beperkt aantal transacties. De oorzaak van de storing was een softwareprobleem.

De schade als gevolg van de storing loopt in de miljoenen euro’s.

Gepubliceerd op: