Waar ben je naar op zoek?

Populariteit creditcard wereldwijd in kaart gebracht

Creditcard het in buitenland

(klik op de kaart voor een vergroting) 

Nederland staat over het algemeen niet bekend als een land waar de creditcard een erg populair betaalmiddel is. Per werkend persoon heeft men in ons land gemiddeld 0,74 creditcards in bezit. Maar hoe zit dat eigenlijk met onze buurlanden en andere landen in de wereld? Creditcard.nl zocht het uit.

Aantal creditcards per persoon

Het aantal creditcards dat men gemiddeld per persoon heeft, verschilt sterk per land. Hieronder een wereldkaart met de onderzochte landen en het gemiddeld aantal creditcards per werkzaam persoon.

Europa

Bij onze directe buurlanden (paarse kleur) ligt het aantal creditcards per werkzaam persoon dicht bij elkaar, namelijk tussen de 0,50 en 1,00. In Spanje, Zwitserland en Portugal ligt dit aantal juist fors hoger dan in Nederland. In Spanje bijvoorbeeld heeft een werkzaam persoon gemiddeld 2 of 3 creditcards. Volgens een marktanalyse van het Britse FCA (Financial Conduct Authority) heeft dat te maken met het feit dat de creditcard vaak wordt gebruikt in plaats van een bankpas voor grotere betalingen. Daarnaast is er een direct verband tussen het aantal creditcards per persoon en de gemiddelde schuld per consument. Zo blijkt uit de analyse van de FCA dat consumenten in Spanje en Portugal gemiddeld vaker schulden hebben dan in Noord-Europese landen.

Een eerder panelonderzoek gaf al aan hoe het komt dat de creditcard in ons land nog niet is uitgegroeid tot een veelgebruikt betaalmiddel.

VS

In de Verenigde Staten vormt de creditcard een centrale rol in het leven van consumenten. In de eerste zes maanden van 2015 werden er in het land maar liefst 14,5 miljard creditcardtransacties uitgevoerd met een gezamenlijke waarde van 1,4 biljoen dollar. Dat staat in schril contrast met Nederland waar in datzelfde jaar slechts 45 miljoen creditcardtransacties plaatsvonden. Een snelle rekensom leert ons dat men in de VS ruim 30 maal vaker gebruikt van een creditcard dan in Nederland. Het is dan ook niet verrassend dat creditcardschulden een groot probleem zijn in het land van de American Dream. De totale creditcardschuld van de VS ligt op 764 miljard euro (bron: NerdWallet).

Oost-Azie

Taiwan spant met bijna 4,7 creditcards per werkzame burger echter de kroon. Slechts 1 procent van de Taiwanese bevolking prefereert een betalingen met een reguliere bankpas (debit card). Ook in andere welvarende Oost-Aziatische landen is de creditcard enorm populair, zoals Japan, Zuid Korea en Singapore. Saillant detail: in Taiwan is de totale creditcardschuld inmiddels opgelopen tot gemiddeld 43.000 dollar per inwoner.

Overzicht

Land Gemiddeld aantal kaarten per werkzaam persoon
Nederland 0,74
Verenigd Koninkrijk 1,50
Duitsland 0,68
België 0,71
Frankrijk 0,65
Denemarken 0,82
Spanje 2,45
Portugal 2,51
Zwitserland 2,73
Turkije 0,74
Verenigde Staten 2,60
Mexico 0,52
Canada 3,70
Argentinië 3,92
Zuid Afrika 1,03
China 0,29
Rusland 0,40
Qatar 2,34
India 0,02
Taiwan 4,68
Singapore 3,9
Zuid Korea 3,23
Japan 3,20
Australië 2,01
Nieuw Zeeland 2,03

Gegevens 2015

Marktaandelen wereldwijd

Wereldwijd loopt VISA voorop in het aantal creditcard gebruikers. De creditcardmaatschappij is de duidelijke marktleider en goed voor bijna 140 miljard kooptransacties per jaar. Mastercard komt op de tweede plaats met ruim 67 miljard transacties. Hieronder een overzicht van het aantal wereldwijde transacties van alle bekende creditcardmaatschappijen.

Maatschappij Aantal transacties (2016) in miljarden Opmerking
VISA 139 Populair over de gehele wereld
Mastercard 67,3 Populair over de gehele wereld
Union Pay 38,3 Chinese creditcardmaatschappij. Daarmee vooral populair in China en een aantal andere Aziatische landen
American Express (AMEX) 7,2 Vooral populair in de VS
JCB 3,0 Japanse creditcardmaatschappij. Heeft een samenwerking met American Express, Union Pay en Discover
Discover/Diners club 2,3 Vrijwel uitsluitend actief in de VS

Hieronder een visueel overzicht van de marktaandelen van de verschillende creditcardmaatschappijen.

(klik op de afbeelding voor een vergroting)

Marktaandeel creditcardmaatschappijen

Bronnen

Voor de resultaten uit dit onderzoek is gebruik gemaakt van diverse bronnen.

Onderzoek marktaandeel creditcardmaatschappijen:

Nilsonreport.com

Onderzoek aantal creditcards gemiddeld per persoon:

Japan Medium.com
India Quora.com
Turkije Bkm.com
Nederland Dnb.nl en cijfers CBS
Rusland Uscd.edu
Overige landen Fca.org.uk

Gepubliceerd op: