Waar ben je naar op zoek?

Phishingmails American Express in omloop

Beschikt u over een creditcard van American Express (AMEX)? Dan moet u oppassen voor verdachte mails die zogenaamd worden gestuurd door de creditcardaanbieder. Dit zijn mogelijk phishingmails van malafide organisaties of criminelen.

In het onderwerp van de phishingmail staat dat uw maandelijkse rekeningoverzicht van AMEX online staat. Bijgevoegd is een (zogenaamde) link waarmee u het overzicht daadwerkelijk kunt bekijken. In feite verwijst de link naar een neppe inlogpagina van American Express. Gegevens die hier worden ingevoerd, vallen in directe handen van de criminelen. Bij doorklikken wordt zelfs om uw creditcardgegevens gevraagd.

Boodschap:

Druk in geen geval op de link en voer al helemaal geen persoonlijke gegevens in. Verwijder de mail en voorkom dat kwaadwillenden uw creditcard kunnen gebruiken voor aankopen.

Phishing herkennen

Het onderstaande stappenplan helpt u eenvoudig om malafide praktijken te voorkomen en phishingmails tijdig te herkennen.:

  1. Controleer de naam en het e-mail adres van de afzender: verifieer of deze overeenkomen met de contactgegevens van uw creditcardaanbieder
  2. Ga na welke aanhef wordt gebruikt: wordt u niet bij naam genoemd, bijvoorbeeld: ‘Geachte heer/mevrouw’ of ‘Beste kaarthouder’? Dan gaat het vrijwel zeker om phishing.
  3. Controleer de inhoud van de mail: wordt u gevraagd om gegevens achter te laten of ergens in te loggen? Ga hier dan nooit op in, want het gaat vrijwel zeker om phishing. Banken, overheden en financiële instellingen zullen u nooit vragen om via uw mail in te loggen.
  4. Controleer de links in de mail (zonder erop te klikken): dit doet u door met uw muis over de link heen te gaan. Ergens onderin uw browser verschijnt dan het adres (de url) van de link. Het gaat waarschijnlijk om phishing als de url niet overeenkomt met de website van de bank of creditcardaanbieder.

Als u ook maar enigszins twijfelt over de afzender of inhoud van de mail, belt u uw creditcardaanbieder op.

Op Creditcard.nl staat een uitgebreid dossier dat verder op dit onderwerp ingaat.

Gepubliceerd op: