Waar ben je naar op zoek?

Online betalen met creditcard wordt lastiger

Het online betalen met een creditcard wordt per 14 september 2019 lastiger. Consumenten moeten dan middels een tweestapsverificatie toestemming geven voor een betaling. Dit kan bijvoorbeeld middels een pincode of vingerafdruk, net zoals bij betalen met iDeal.

De maatregel is het gevolg van de nieuwe PSD2-wetgeving en het geldt alleen voor betalingen boven de 30 euro.

Veiliger

Het doel van de maatregel is om betalingen met de creditcard veiliger te maken, maar volgens beleidsadviseur bij branchevereniging Thuiswinkel.org, Just Hasselt, is de kans groot dat de maatregel juist voor veel problemen gaat zorgen bij creditcardbetalingen.

Hij verwacht webshops een ‘knauw gaan krijgen’. Waarom? Omdat zij moeten voldoen aan de vereisten die de bank stelt. Retailers lopen dan het risico dat de betaling wordt geweigerd, omdat de banken hun betaalsysteem streng instellen. Een transactie kan dan worden afgewezen.

Daarnaast legt een tweestapsverificatie drempels op voor de consument. Betalen gaat simpelweg minder gemakkelijker. Wie onnodige drempels opwerpt, kan de klant wegjagen.

CVC-code

Op dit moment kunnen consumenten door het creditcardnummer en de CVC-code, op de achterkant van de kaart, in te voeren. Via verschillende browsers is het echter al mogelijk om het creditcardnummer op te slaan. De koper hoeft dan alleen nog maar de drie- of viercijferige CVC code in te voeren om te betaling te voltooien.

Bron: FD

Gepubliceerd op: