Waar ben je naar op zoek?

Nederland ondanks voordelen nog niet weg van creditcard

Onderzoek van de Nederlandsche Bank toont aan dat ongeveer 55 procent van alle consumenten in Nederland een creditcard heeft. De meeste Nederlanders prefereren echter het gebruik van een bankpas/pinpas of cash geld als betaalmiddel, zeker aan de kassa. In 2016 rekenden we ruim 3,5 miljard keer af met de pinpas, ten opzichte van slechts 45 miljoen transacties met de creditcard. Het gebruik van creditcards door Nederlanders in Nederland is dus nog beperkt. Maar hoe komt het dan toch dat de creditcard in Nederland (nog) niet is uitgegroeid tot een veel gebruikt betaalmiddel, zoals in de Verenigde Staten?

Onderzoek

Creditcard.nl deed een panelonderzoek naar de mogelijke factoren. Een panel van 2465 consumenten, ieder in het bezit van één of meerdere creditcards werd een aantal stellingen voorgelegd rondom het gebruik, de acceptatie, het betaalgemak, de veiligheid en de kosten van een creditcard in Nederland. Hieronder de resultaten.

Hoewel het panelonderzoek zich richt op creditcardgebruik in Nederland moet eerst worden vastgesteld dat de meeste mensen (ruim 62 procent) hun creditcard alleen gebruiken in het buitenland, omdat een bankpas daar soms niet wordt geaccepteerd.

Gebruik in Nederland

Dat houdt in dat 937 mensen van het panel (bijna 38 procent van de ondervraagden) zijn/haar creditcard ook in Nederland gebruikt. Van deze groep blijkt dat de creditcard in Nederland vooral populair is voor aankopen via het internet en reserveringen/betalingen in hotels. Hieronder alle resultaten:

Opvallend is dat maar weinig Nederlanders een creditcard gebruiken om gespreid te betalen (doorlopend krediet) of betalingen te doen als het saldo op de rekening dit (tijdelijk) niet toelaat. In andere landen, met name in de Verenigde Staten zijn dit juist belangrijke redenen om een creditcard aan te vragen.

Voorkeur

48 procent van de consumenten gebruikt zijn/haar creditcard wel eens voor betalingen en reserveringen in hotels. Opmerkelijk is echter dat 69 procent van deze consumenten de voorkeur geeft aan een creditcard in plaats van een bankpas/bankrekening.

Bij andere categorieën, bijvoorbeeld voor betalen in restaurants of betalingen online krijgt de reguliere bankpas/bankrekening bij het ruime merendeel van de panelleden de voorkeur. Van de 10,5 procent die aan de kassa wel eens betaalt met de creditcard, krijgt de bankpas of cash alsnog ruimschoots de voorkeur. Slechts 16 procent betaalt liever met een creditcard aan de kassa.

Acceptatie

Over de acceptatie van de creditcard in Nederland lijkt men over het algemeen redelijk tevreden. Slechts 18 procent vindt de acceptatie van de creditcard bij betaalpunten, zoals winkels, hotels en restaurants onvoldoende. 11 procent is neutraal.

In de praktijk blijkt dan ook dat de creditcards van Mastercard en VISA redelijk goed zijn geaccepteerd in winkels, hotels en restaurant. Op 90.000 verschillende plaatsen kan men ermee betalen. Creditcards van American Express echter, willen soms nog wel eens geweigerd worden.

Betaalgemak

Een belangrijke kernoorzaak voor het beperkte gebruik van de creditcard in Nederland is te vinden bij het betaalgemak. Bijna 70 procent vindt dat de creditcard minder betaalgemak biedt dan de bankpas of betalen via het banksaldo.

 

Veiligheid

30 procent van de Nederlanders met een creditcard vindt de creditcard geen veilig en betrouwbaar betaalmiddel. Dat verklaart mogelijk waarom deze in mindere mate wordt gebruikt en de bankrekening/bankpas doorgaans de voorkeur krijgt.

Kosten

67,5 procent is van mening dat een creditcard duurder is in het gebruik dan een bankpas. In sommige gevallen is dat ook zo. Er geldt dan een kleine toeslag.

Ook voor geld opnemen met een creditcard zijn er extra kosten van toepassing. Geen wonder dat men hier in Nederland amper gebruik van maakt, alleen bij hoge uitzondering, bijvoorbeeld als de bankrekening even geen saldo heeft.

Conclusie

Gezien het onderzoek kan het beperkte creditcardgebruik in Nederland ten grondslag liggen aan een aantal factoren:

  • Een creditcard wordt in andere landen, zoals de VS veel gebruikt als tijdelijk voorschot, als lening of om gespreid te betalen. Nederlanders zijn vrij nuchter: het uitstellen van betalingen ligt niet in de aard van Nederlanders.
  • De huidige alternatieven, zoals betalen met de reguliere bankrekening of met cash krijgen in de meeste gevallen de voorkeur boven de creditcard.
  • Betalen met een bankpas of middels de bankrekening is de in de ogen van de meeste Nederlanders gemakkelijker dan betalen met een creditcard.
  • Creditcards (VISA, Mastercard en vooral American Express) worden minder breed geaccepteerd bij kassa’s en andere betaalpunten.
  • Niet alle creditcardgebruikers vinden betalen met een creditcard veilig.
  • Nederlanders achten het betalen met een creditcard duurder dan traditionele betaalmethoden. Dat is deels waar, want soms geldt er inderdaad een kleine toeslag. Voor geld opnemen met een creditcard geldt er altijd een toeslag.

Terecht?

De creditcard wordt over het algemeen dus niet gezien als een gangbaar betaalmiddel. De vraag is of dat terecht is, want betalen met een creditcard biedt naast een aantal nadelen ook tal van voordelen. Zo zijn aankopen met de creditcard doorgaans 180 tot 365 dagen verzekerd tegen schade, verlies en diefstal. Andere creditcards zijn ‘uitgerust’ met een reisverzekering of bieden een speciaal spaarprogramma om korting te krijgen op bepaalde producten en diensten.

Bovendien is betalen met een creditcard over het algemeen juist zeer veilig, omdat fraude en misbruik snel kan worden ontdekt en gecorrigeerd door de creditcardmaatschappij.

Verenigde Staten

In de Verenigde Staten is het gebruik van een creditcard zeer populair. Het land kent ongeveer 175 miljoen kaarthouders. Dat is ruim 56 procent van de bevolking. De meeste Amerikanen hebben ook meerdere creditcards in hun bezit. Zeven procent van de bevolking heeft zelfs zeven of meer creditcards in gebruik.

Bovendien betaalt een gemiddelde Amerikaan tussen de 80 en 100 keer per jaar met zijn/haar creditcard. Dat is vele malen meer dan in Nederland het geval is.

In de VS is het gebruik van creditcards misschien wel een beetje in de cultuur verweven. Amerikanen leven meer op de pof en zijn het nu eenmaal gewend om veel met hun kaart te betalen. Creditcards worden vrijwel overal geaccepteerd en toeslagen bij het betalen zijn er niet of zijn zeer beperkt.

Daarnaast is het betalen met de creditcard voor Amerikanen aantrekkelijker dan betalen met een reguliere bankpas: veel Amerikanen sparen punten of miles met iedere aankoop die zij met hun creditcard doen. Daarmee kunnen interessante kortingen worden afgedwongen, bijvoorbeeld bij vliegtuigmaatschappijen, winkels of tankstations

Toekomst

De vraag is of het creditcardgebruik door Nederlanders binnen en buiten Nederland in de komende jaren gaat toenemen. In elk geval biedt een creditcard voor bepaalde betalingen zeker een duidelijk voordeel ten opzichte van een reguliere bankpas of contant geld. Daarnaast groeit het aantal locaties waar men met een creditcard kan betalen.

Wanneer gaat Nederland overstag?

Bronnen

  • Federal Reserve G.19 (consumer credit) report
  • The Consumer Credit Market Report
  • nl – creditcardgebruik in Nederland

Gepubliceerd op: