Waar ben je naar op zoek?

Mastercard neemt afscheid van magneetstrip op creditcards

De magneetstrip zal over een paar jaar niet meer te zien zijn op creditcards van Mastercard. De creditcardmaatschappij stopt met het ondersteunen van de zestig jaar oude technologie. In plaats daarvan moeten alle betalingen straks gaan via een EMV-chip (Europay Mastercard Visa). Dat kan ook contactloos via een NFC antenne op een smartphone.

Regionale verschillen

In Europa wordt de EMV chip al volop gebruikt. Bijna alle transacties gaan met behulp van deze chip. Dat is heel anders is Azie, waar deze manier van betalen slechts in 81 procent van de gevallen wordt toegepast. In de VS gaat nog maar 73 procent van alle face-to-face betalingen met EMV.

EMV chips zijn veel veiliger dan de traditionele magneetstrips, die gevoelig zijn voor skimming. Daarnaast kan betalen met een magneetstrip zonder pincode. Zo kun je op veel plaatsen in de Verenigde Staten nog gewoon betalen met een creditcard ‘swipe’ en een handtekening. Dat zal op termijn dus gaan verdwijnen.

Op Creditcard.nl staat meer informatie over het gebruik van een Creditcard in de VS.

2024

Vanaf 2024 zal Mastercard in de meeste landen enkel nog cards uitgeven met een chip en contactloos betalen functionaliteit. Alleen in Canada en de VS zal de mangeetstrip nog tot 2027 worden gebruikt, maar dan alleen in prepaid cards.

Per 2033 zal er geen enkele kaart met een magneetstrip nog in de omloop zijn. Winkeliers, hotels, restaurants en andere partners hebben zo voldoende tijd om hun betaalterminals aan te passen.

Visa en AMEX

Het is onduidelijk hoe snel de creditcards van Visa en American Express afscheid gaan nemen van de magneetstrip. De verwachting is dat het simpelweg een kwestie van tijd is dat ze de koers van Mastercard zullen volgen.

Gepubliceerd op: