Waar ben je naar op zoek?

Korting op rekening bij betaling creditcard of pinpas

In Italië krijgen consumenten vanaf 1 december korting op hun betaalrekening als zij in winkels, restaurants of hotels betalen met een een pinpas of creditcard.

Met de maatregel hoopt de regering de economie te ontmantelen waarin veel zwart wordt afgerekend. De Italiaanse overheid loopt naar schatting ruim 190 miljard euro per jaar mis doordat belastingen niet kunnen worden geïnd.

Cash

Veel Italianen betalen namelijk met cash in winkels. Voor de ondernemer biedt dat voordelen: hij of zij hoeft geen aangifte te doen voor omzet- of inkomstenbelasting. Ook de consument profiteert, omdat hij/zij geen btw betaalt.

Aan deze betaalcultuur wil de Italiaanse regering een einde maken. Consumenten krijgen daarom korting op hun betaalrekening als ze met hun pasje betalen.

10 of 15 procent

De korting kan oplopen tot 15 procent per betaling, afhankelijk van het bedrag. Er geldt een maximum van 300 euro dat de overheid terugbetaalt. Bedragen boven de 3.000 euro worden dus niet gecompenseerd.

Stelt u zich voor dat u in een barretje een koffie en een broodje besteld van 6,50 euro en u betaalt met een creditcard? Dan krijgt u ongeveer één euro terug van de overheid. Mooi meegenomen.

Let op: de korting geldt alleen voor mensen die in Italië belasting betalen. Tijdens je vakantie profiteer je hier dus niet van.

Loterij

De korting op digitale betalingen is overigens niet het enige wat de Italiaanse regering gaat doen om zwart betalen aan te pakken. Per 2021 vormt iedere kassabon die men krijgt een soort staatslot. Hoe meer je wit betaalt, hoe meer staatsloten je hebt en kans maakt op de jackpot.

Gepubliceerd op: