Waar ben je naar op zoek?

Handig: chargeback-regeling creditcard

Het is in veel gevallen beter om met een creditcard te betalen in plaats van met iDeal. Met de chargeback-regeling kunt u namelijk uw geld terugkrijgen als het bedrijf een product of dienst niet levert, te laat levert of niet correct levert.

Alle Visa, Mastercard en American Express creditcards zijn voorzien van zo’n chargeback-functie. Zelfs met een Debit Card van Mastercard of Visa kunt u gebruik maken van chargeback, al geldt daar iets andere wettelijke aansprakelijkheid.

Coronacrisis

Tijdens de coronacrisis gaan nu eenmaal meer bedrijven failliet, wat betekent dat leveringen of diensten soms niet meer kunnen worden nagekomen en de consument vaak kan fluiten naar zijn geld. Denk aan een luchtvaartmaatschappij waar u een vliegticket heeft geboekt en vervolgens failliet gaat.

Met een creditcard zijn consumenten in dit soort situaties veel beter beschermd. Met de chargeback-functie kan de kaarthouder via zijn/haar creditcarduitgever (bank) het geld proberen terug te krijgen. En vaak met succes.

Lees ook: betaling creditcard terugdraaien

Voorwaarden

Wel geldt in dit soort situaties de voorwaarde dat de ondernemer eerst moet worden aangesproken door de kaarthouder om het conflict op te lossen. Als dat niet werkt of als er niet wordt gereageerd, kan de bank van de kaarthouder worden benaderd. Dit gebeurt schriftelijk, waarbij de klant een claim moet indienen.

Als de betwisting van de klant terecht blijkt, kan de creditcardmaatschappij het geld halen bij de bank van het bedrijf en terugstorten naar de klant. Kan de bank het geld niet terughalen bij de ondernemer? Dan is dat risico voor de bank.

Gepubliceerd op: