Waar ben je naar op zoek?

Europese banken gaan concurrentie aan met Visa en Mastercard

Dertig Europese banken willen een alternatief voor de betaalnetwerken van Mastercard en Visa. Momenteel overheersen deze creditcardmaatschappijen de betaalmarkt door transacties te verwerken via Maestro en V-Pay.

Maar aan die monopolie moet een einde komen, vinden onder meer Deutsche Bank, BNP Paribas en Santander. Ook de ING-bank behoort bij de initiatiefnemers. Per 2022 moet er een nieuw betaalnetwerk worden opgetuigd die de strijd aan kan gaan met de grote jongens. Denk aan Visa, Mastercard, PayPal, Google en Apple.

EPI

Het nieuwe betaalnetwerk, genaamd EPI (European Payment Initiative), moet Europese consumenten kunnen laten betalen in alle fysieke en online winkels binnen de Europese Unie. Daarnaast moeten betaalkaarten die werken met EPI geschikt zijn om geld op te nemen.

Natuurlijk moeten EPI-kaarten ook beschikken over mogelijkheid tot betalen via Maestro of V-Pay, zodat er ook over de grens mee kan worden betaald.

Open armen

Het plan van de Europese banken wordt met open armen ontvangen door de Europese Commissie en Europese Centrale Bank (ECB), die de Amerikaanse overheersing te riskant vindt voor externe dreigingen, zoals cyberaanvallen.  

Verder stelt de ECB dat dienstverleners buiten Europa niet altijd handelen in het belang van Europese stakeholders. Een alternatief betaalnetwerk zou daarom een ideale uitkomst zijn.

Gepubliceerd op: