Waar ben je naar op zoek?

Creditcard blijft belangrijke online betaalmethode

Creditcard betaalmiddelNederlanders gebruiken in 12 procent van de gevallen hun creditcard voor het afrekenen van online aankopen. Dat is evenveel dan in 2015 het geval was, blijkt uit cijfers van de eCommerce Payment Monitor, een onderzoek dat werd uitgevoerd door GfK in samenwerking met iDEAL en thuiswinkel.org. De creditcard blijft daarmee een belangrijke betaalmethode voor online aankopen.

Hoewel het aantal creditcardaankopen relatief gezien niet is toegenomen, steeg wel het aantal creditcardaankopen in zijn totaliteit, omdat er 21 procent meer online wordt geshopt dan vorig jaar.

iDEAL

iDEAL blijft voorlopig het belangrijkste betaalmiddel: van alle 81 miljoen aankopen in de eerste helft van 2016 werd er in 45 miljoen van de gevallen gebruik gemaakt van iDEAL voor de betaling. Dat is 56 procent van alle transacties. Cadeaubonnen en AfterPay zijn de minst populaire betaalmethoden en ook de acceptgiro verliest steeds meer terrein.

Vooral mannen ouder dan 30

Wat opvalt, is dat er sterke verschillen zijn in het profiel van de gebruikers van verschillende betaalmethoden. Zo kiezen mannen sneller voor de creditcard: 63 procent van alle creditcardtransacties werden uitgevoerd door een man. Verder is 84 procent van alle creditcardgebruikers ouder dan 30 jaar en hebben zij in 83 procent van de gevallen een gemiddelde tot hoge opleiding genoten.

Vrouwen kiezen juist sneller voor betalen met behulp van een machtiging of AfterPay, waarbij de betaling pas achteraf hoeft te worden voldaan.

Creditcard vs. iDEAL

Hieronder maken we een korte vergelijking tussen betalen met iDEAL en met een creditcard

iDEAL Creditcard
Over het algemeen iets sneller betalen Duurt iets langer om te betalen: kaart erbij pakken en alle nummers intoetsen
Bedrag gaat direct van rekening Bedrag wordt maandelijks verrekend
Geen aankoopverzekering Aankoopverzekering van 180 tot 365 dagen, bijvoorbeeld bij schade of verlies van het product
Nooit extra kosten bij een betaling Soms een kleine bijdrage voor het betalen met een creditcard

Gepubliceerd op: