Waar ben je naar op zoek?

Coronacrisis verlaagt winst American Express

Ook creditcardmaatschappij American Express (AMEX) heeft te maken met de gevolgen van de coronacrisis. De nettowinst van het bedrijf in het eerste kwartaal daalde met maar liefst 76 procent naar 367 miljoen dollar, ofwel 41 dollercent per aandeel.

American Express is vooral actief in de Verenigde Staten, maar ook in Nederland weet de creditcardmaatschappij de laatste jaren meer marktaandeel te veroveren, bijvoorbeeld bij zakelijke reizigers.

Consument geeft minder uit

“De verslechtering van de economie als gevolg van de effecten van COVID-19, die in het eerste kwartaal begon en in april versnelde, heeft een dramatische impact gehad op onze volumes”, vertelt de topman van AMEX.

De economische vooruitzichten zijn voor alle creditcardmaatschappijen niet bepaald positief. Zeker op de korte termijn nu er bijna overal nog lockdownmaatregelen van kracht zijn.  

Consumenten geven simpelweg minder uit: restaurants en hotels zijn gesloten en er worden vrijwel geen reizen of huurauto’s geboekt. In maart werd er veel minder gespendeerd dan normaal en de verwachting is dat dit in april nog minder zal zijn.

Online zal het aantal transacties bij AMEX ongetwijfeld wel zijn toegenomen.

Geen verlies banen

Vanwege de grote onzekerheid heeft AMEX haar financiële doelen geschrapt. Ook voorspellingen worden voorlopig even achterwege gelaten.

Positief is wel dat er bij American Express vooralsnog geen banen verloren gaan. Dat heeft de creditcardmaatschappij belooft aan het personeel. Wereldwijd werken er zo’n 59.000 bij het bedrijf.  

Gepubliceerd op: