Waar ben je naar op zoek?

Consument kiest steeds vaker voor prepaid creditcard

De Nederlandse consument kiest steeds vaker voor een prepaid creditcard. Dat blijkt uit onderzoek van Creditcard.nl.

Hoewel een reguliere creditcard nog altijd vaker wordt aangevraagd, wint de prepaid card terrein. 18 procent van de Nederlandse consumenten kiest tegenwoordig voor een prepaid creditcard. Andere signalen die duiden op een stijgende populariteit van de prepaid kaart zijn een groei in het zoekmachineverkeer van Google.

18 procent

Uit cijfers van Creditcard.nl blijkt dat 18 procent van de consumenten bewust kiest voor een prepaid creditcard in plaats van een reguliere creditcard met een bestedingslimiet. Dat percentage lag begin vorig jaar nog op 11,4 procent. Er is dus sprake van een significante toename (ruim 50 procent groei).

Aanvraagcijfers prepaid creditcard:

  • Q1 2017: 11,4 procent
  • Q2 2017: 13,6 procent
  • Q3 2017: 16,7 procent
  • Q4 2017: 18,0 procent

Met name de MasterCard Classic Prepaid is erg in trek.

Oorzaak

De laatste jaren is er sowieso al een toename te zien van het aantal aanbieders van een prepaid creditcard. Deze worden verkocht door derden met Visa of Mastercard als aangesloten betaalnetwerk.

Verder is gebleken dat steeds meer jongeren een verre vakantie boeken of gaan backpacken en daarom een creditcard nodig hebben om een vlucht of overnachting te betalen. De prepaid creditcard is in dat kader een vaak gekozen optie, omdat:

  • Er geen BKR-toetsing of inkomenseis geldt
  • De jaarlijkse bijdrage laag is
  • Mensen al bekend zijn met het prepaid concept (geld opwaarderen en vervolgens uitgeven)
  • Er wordt niet meer geld uitgegeven dan beschikbaar is

Zoekgedrag

Een ander signaal dat duidt op een stijgende populariteit van de prepaid creditcard is het toenemende zoekgedrag van consumenten in Google op het zoekwoord ‘prepaid creditcard’. Dit heeft Creditcard.nl vastgesteld met behulp van Google Trends, een online tool van Google waarin je kunt zien hoe vaak bepaalde zoekwoorden relatief gezien worden gezocht. De tool wordt ook gebruikt als graadmeter voor populariteit van zoekwoorden.

Hieronder staat een grafiek waarin de (relatieve) populariteit van het zoekwoord ‘prepaid creditcard’ wordt geïllustreerd door middel van Google Trends.

Vooral de laatste 8 jaar heeft de prepaid card veel gewonnen aan populariteit. Vooral in de maanden mei, juni, juli en augustus wordt er relatief veel gezocht op ‘prepaid creditcard’. Dit komt vanwege de vakantieperiodes, waarin creditcards in het algemeen vaker worden aangevraagd.

Voordelen

Een prepaid card kent enkele belangrijke voordelen ten opzichte van een normale creditcard. Allereerst hoeft er geen toetsing te worden gedaan bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Daarnaast is er geen inkomenseis.

Dit zorgt ervoor dat een prepaid card veel eenvoudiger is om aan te vragen dan een normale creditcard. De enige eisen die gelden, is dat de aanvrager beschikt over een BSN en dat hij/zij de leeftijd van 18 heeft bereikt.

Gepubliceerd op: