Waar ben je naar op zoek?

2,4 miljoen euro boete voor creditcarduitgever ICS

De grootste uitgever van creditcards in Nederland, International Card Services (ICS), heeft een boete van 2,4 miljoen euro opgelegd gekregen van de Autoriteit Financiële Markt (AFM). ICS zou tussen 2012 en 2015 meer krediet hebben verstrekt aan consumenten dan verantwoord was. Zo werd er onvoldoende rekening gehouden met de kosten van opgroeiende kinderen bij de creditcardhouders.

Naast de boete zal ICS de gedupeerde klanten gaan compenseren. Hier is een bedrag van 47 miljoen euro voor gereserveerd.

ICS is al 25 jaar een zelfstandig dochterbedrijf van ABN Amro met een vergunning voor banken en kredieten van De Nederlandsche Bank. Zo’n 3,5 miljoen klanten in Nederland en België hebben inmiddels een creditcard, uitgegeven door ICS.

Gespreid betalen

Volgens onderzoek van AFM ging ICS in de fout door 15 procent te veel doorlopend krediet aan te bieden in de vorm van een creditcard met de mogelijkheid tot gespreid betalen. Dat zou financieel onverantwoord zijn geweest, omdat bij de vaststelling van de kredietruimte onvoldoende rekening is gehouden met de kosten van opgroeiende kinderen.

Een deel van de creditcardgebruikers zou hierdoor in de financiële problemen zijn geraakt, omdat zij werden opgezadeld met te hoge kosten en rentes. Voor hen geldt er mogelijk een compensatieregeling. Volgens ICS zijn de tekortkomingen in de dienstverlening inmiddels hersteld.

Gepubliceerd op: