Waar ben je naar op zoek?

Auto huren met debitcard: kan dat?

Steeds meer mensen kiezen voor een debitcard van in plaats van een reguliere creditcard. Het voordeel van zo’n kaart is dat er niet meer kan worden uitgegeven dan er op de rekening staat.

Mensen die van plan zijn om een auto te huren, bijvoorbeeld op vakantie in het buitenland, willen graag weten of dat wel kan met een debitcard of prepaid card?

Het korte antwoord op die vraag is: nee, meestal niet.

Hoe komt dat? En welke mogelijkheden zijn er verder?

Borg staan

Het feit dat de meeste autoverhuurbedrijven debitcards weigeren, heeft te maken de borgstelling (deposit). Bij het ophalen van de huurauto laat u uw rijbewijs en een creditcard zien. Op de creditcard wordt vervolgens een x-bedrag geblokkeerd als borg. Dit geld wordt niet van uw rekening afgehaald, maar gaat wel af van de bestedingsruimte op uw creditcard.

Lees ook: Auto huren met uw creditcard (zo werkt dat)

Helaas is het blokkeren/reserveren van een geldbedrag op een debitcard/prepaid card niet mogelijk. De verhuurmaatschappij zal een debit- of prepaidcard daarom meestal weigeren.

Alternatieven

Het daadwerkelijk boeken van een auto zal meestal wel lukken met een debitcard, maar zodra u de auto komt ophalen, zal het vaak niet lukken om de kaart te gebruiken voor de borg. U kunt dan vragen of u met cash geld borg kunt staan of dat er misschien andere mogelijkheden zijn.

Bunq heeft onlangs overigens een travel card geïntroduceerd waarbij het wel mogelijk is om geldbedragen te reserven, net zoals bij een ‘echte’ creditcard.

Soms wel geaccepteerd

Bij sommige autoverhuurbedrijven lukt het wel om borg te staan met een debitcard of prepaid card. Er wordt dan geen bedrag gereserveerd, maar u betaalt simpelweg een x-bedrag dat u (als het goed is) aan het eind van uw huurperiode weer terug krijgt gestort.

De borg bij het huren van een auto kan oplopen van ongeveer 50 euro tot enkele honderden euro’s. Zorg dus dat u genoeg saldo heeft.

Belangrijk:

Informeer ruim vooraf of het autoverhuurbedrijf een debitcard of prepaid accepteert als betaalmiddel. Is dat niet het geval? Dan kunt u altijd nog een reguliere creditcard aanvragen.

Gepubliceerd op: