Waar ben je naar op zoek?

5 procent Nederlandse huishoudens heeft creditcardschuld

Slechts 5 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een creditcardschuld. Dat is een stuk lager vergeleken met het gemiddelde van 18 procent in Europa. Naast de hypotheekschuld en de persoonlijke lening is een creditcardschuld de meest voorkomende schuld in Europa. Dit blijkt uit een rapport van ING op basis van statistieken van databureau Statista.

In de onderstaande grafiek (bron: ING) wordt in kaart gebracht welk percentage van de Europese huishoudens een creditcardschuld heeft opgebouwd.

Met name Nederland en Duitsland doen het dus erg netjes op dit vlak. Sterker nog, slechts 41 procent van alle Nederlanders geeft aan een schuld buiten de hypotheek te hebben. Dat is 11 procent lager dan het gemiddelde in heel Europa.

Rest van de wereld

Ook in de rest van de wereld is het aandeel creditcardschulden aanzienlijk hoger dan in Nederland. Turkije spant de kroon: maar liefst 51 procent van de huishoudens heeft een creditcardschuld.  Andere landen waar een creditcardschuld veelvuldig voorkomt, zijn:

  • De Verenigde Staten (40 procent van de huishoudens)
  • Australië (30 procent huishoudens)

Hoe ontstaat een creditcardschuld?

Een creditcardschuld ontstaat als er aan het eind van de maand niet genoeg geld staat op uw rekening om uw creditcardrekening te betalen. De creditcardmaatschappij zal in dat geval een boete bij u in rekening brengen op basis van het openstaande saldo.

Een schuld kan ook ontstaan als er gebruik wordt gemaakt van een gespreid betalen faciliteit waarbij een aankoop gespreid kan worden terugbetaald tegen een jaarlijkse rente. Deze rente kan flink oplopen, soms tot wel 12 a 15 procent op jaarbasis.

Creditcard.nl heeft een schuldenwijzer samengesteld die u kan helpen bij het aflossen van een lopende schuld.

Gepubliceerd op: