Waar ben je naar op zoek?

3 miljoen Nederlanders met creditcard moeten zich opnieuw identificeren

Drie miljoen Nederlanders met een creditcard bij International Card Services (ICS) moeten zich opnieuw identificeren. Die maatregel neemt ABN Amro, de moederonderneming van ICS als onderdeel van een breder pakket om witwassen en financiering van terrorisme te voorkomen.

De maatregel geldt voor alle houders van ABN Amro en ICS creditcards, waaronder de Visa World Card, MasterCard Classic en ANWB Visa card.

Hoe werkt het?

Als het goed is kunnen klanten van ICS zich binnenkort opnieuw identificeren middels een online procedure. Dit gebeurt groepsgewijs en via e-mail.

Het identificatieproces is uniek in de geschiedenis en gaat volgens ICS enkele jaren duren.

Strafrechtelijk onderzoek

Onlangs kreeg werd bekend dat het Openbaar Ministerie vermoedt dat ABN Amro regels heeft overtreden die terrorisme en witwassen moet voorkomen.

Een woordvoerder van het OM bevestigt: “De bank wordt ervan verdacht dat zij gedurende een langere periode ongebruikelijke transacties niet, of niet op tijd heeft gemeld”.

Ook onder toezichthouders (DNB) zou er druk zijn op ABN om particuliere rekeninghouders door te lichten.

Boete ING

Ook ING werd onlangs beboet voor nalatigheid. De bank trof een jaar geleden een schikking van 775 miljoen euro met het OM. ING zou volgens het OM hebben bezuinigd om controles op witwassen.

De schrik zit er bij ABN, de bank die voor 56 procent in handen van de staat, dus flink in.

Gepubliceerd op: