Waar ben je naar op zoek?

10 tips voor creditcardgebruik in het buitenland

Gaat u op vakantie in het buitenland? Dan is een creditcard waarschijnlijk het meest geaccepteerde en veiligste betaalmiddel dat u kunt kiezen. Voordat u op reis gaat, loont het echter om op een aantal zaken te letten.

We geven u 10 tips voor een vlekkeloos gebruik van uw creditcard in het buitenland:

Kies een creditcard die breed wordt geaccepteerd

Deze tip ligt wellicht het meest voor de hand, maar is ook gelijk de belangrijkste. In reisgidsen en via het internet is eenvoudig te achterhalen welke creditcards het meest worden geaccepteerd in een bepaald land. VISA en Mastercard zijn eigenlijk altijd veilige keuzes. American Express wordt doorgaans op minder locaties geaccepteerd.

Houdt rekening met toeslagen

Bij het gebruik van een creditcard in het buitenland komen soms extra kosten kijken, zeker buiten de eurozone. Het is goed om hier, voordat uw reis begint, bewust van te zijn.

  • Transactiekosten geldopname: iedere keer als u bij een geldautomaat pint, betaalt transactiekosten. Dat is vaak een vast bedrag of percentage van het opgenomen bedrag
  • Wisselkoersopslag: bij iedere betaling in een vreemde valuta betaalt u een klein percentage aan wisselkoersopslag. Afhankelijk van de creditcard ligt deze tussen de 1 en 2,5 procent van het totaalbedrag van de transactie.
  • Kosten bank: sommige banken in het buitenland rekenen extra kosten bij een ATM het gebruik van creditcard of bankpas die niet van de dezelfde bank is.

Het is slim om een creditcard te kiezen waarbij de wisselkoersopslag en transactiekosten zo laag mogelijk zijn. Bovendien kan het helpen om een positief saldo te hebben op de kaart. Dit kunt u doen door geld naar de creditcardrekening over te maken. De transactiekosten zijn dan nog lager.

Controleer vooraf uw limiet en vervaldatum

Het is nogal vervelend als bij aankomst op uw vakantiebestemming blijkt dat de creditcard niet meer geldig is of onvoldoende bestedingsruimte heeft om aankopen mee te doen. Controleer deze zaken ruim voordat u op reis gaat.

Controleer hoeveel geld u kunt opnemen

Bij vrijwel alle creditcards kunt u slecht een deel van de bestedingsruimte per dag opnemen.. Als u van plan bent om veel met contant geld te betalen, is het dus handig zijn om vooraf te controleren hoeveel u per dag kunt pinnen bij een geldautomaat.

Bewaar je creditcard en creditcardgegevens op een veilige plek

Het is raadzaam om uw creditcard veilig op te bergen als u hem niet gebruikt. Het kan daarbij handig zijn om ook uw creditkaartgegevens (zoals het nummer en de CVC code) ergens op te slaan, bijvoorbeeld in een kluis of via een wachtwoord-beveiligde locatie op het internet, zoals een cloud-server.

Gebruik maar één creditcard

Door slechts één creditcard te gebruiken, is het eenvoudiger om uw uitgaven bij te houden. Bij terugkomst ontvangt u dan een compleet rekeningoverzicht van alle uitgaven die tijdens uw reis zijn gemaakt.

Toch is het handig om wel een tweede creditcard mee te nemen, maar alleen als back-up, bijvoorbeeld als de andere kaart wordt gestolen of het laat afweten.

Betaal in lokale valuta

Op vakantie is het soms lastig om de lokale valuta om te rekenen naar uw eigen valuta. Sommige winkeliers en restaurants in het buitenland, bijvoorbeeld in Azië, Afrika en Zuid Amerika maken slim gebruik van dit feit. Zij bieden u namelijk de mogelijkheid om de rekening te betalen in uw eigen valuta (de euro) of een valuta waarmee u meer bekend bent, zoals de Amerikaanse dollar.

Hoe verleidelijk en handig dit ook mag klinken; u bent altijd duurder uit. Dat komt omdat de winkeliers er een wisselkoers op nahouden die juist voor hen zeer winstgevend is. Weiger daarom rekeningen die niet in de lokale munteenheid zijn berekend. Kortom, betalen in lokale valuta is altijd goedkoper dan betalen in euro’s of dollars.

Vindt u het lastig om de lokale valuta om te rekenen naar uw eigen valuta? Verdiep u dan vooraf in de wisselkoers of installeer een app die de berekening voor u uitvoert.

Neem ook contant geld mee

Als u besluit ergens met een creditcard te betalen, is het handig om vooraf te controleren of het mogelijk is om met een kaart te betalen. Op de website of bij de ingang staat vaak aangegeven of dit mogelijk is. Zo niet? Vraag het dan aan een medewerker.

Hoe dan ook is het handig om altijd wat contanten op zak te hebben voor die situaties dat een creditcard niet wordt geaccepteerd.

Bewaar de bon

Daarmee houdt u bij welke betalingen u met uw creditcard heeft gedaan en kunt u eenvoudig uw rekeningafschrift controleren.

Pas op voor dubbel betalen

Als u een hotel of huurauto reserveert, zal er dikwijls een bedrag op uw creditcard worden gereserveerd. Aan het einde van uw verblijf krijgt u dan de rekening gepresenteerd. U heeft dan ook de optie om met een ander middel te betalen, bijvoorbeeld met contanten. Zorg er dan voor dat u bon vraagt en controleert of de reservering op uw creditcard niet wordt omgezet in een betaling. Nog beter is eigenlijk om aan het einde van de reis gewoon af te rekenen met uw creditcard. Zo voorkomt u dat u dubbel betaalt.

Gepubliceerd op: