Waar ben je naar op zoek?

Geldzaken

Creditcard aanvragen zonder inkomen

Het aanvragen van een creditcard zonder dat je een inkomen hebt, is doorgaans niet mogelijk. De creditcarduitgever wil namelijk enige zekerheid dat voorgeschoten betalingen worden terugbetaald. Gelukkig zijn er altijd mogelijkheden om ook zonder een inkomen (of bij een laag inkomen) een creditcard aan te vragen.

Prepaid creditcard

Voor iedereen zonder inkomen of een laag inkomen, is de prepaid creditcard (debitcard) een uitkomst. Dit komt omdat de creditcarduitgever geen eisen stelt aan het inkomen van de aanvrager. Daarnaast is er geen BKR-toetsing van toepassing. Een prepaid card kan dus door iedereen worden aangevraagd, ook door mensen zonder inkomen.

Hoe werkt een prepaid card?

  • Je stort geld van een betaalrekening op je prepaid card. Vervolgens kun je aankopen doen en geld opnemen voor zover het saldo toereikend is.
  • Zodra het saldo ‘0’ is, kun je niet langer uitgeven: rood staan is niet mogelijk.
  • Omdat je niet rood kunt staan, betaal je ook geen rente of boete bij te laat betalen.
  • Je hebt wereldwijd betaalgemak

Betalen met een prepaid card gaat dus hetzelfde als met een reguliere creditcard. Het verschil is dat er voldoende saldo op de prepaid card moet staan om de betaling te voltooien. Bij een normale creditcard is dit niet noodzakelijk: alleen de bestedingsruimte moet dan voldoende toereikend zijn voor de transactie.

Studenten creditcard

Voor studenten die studiefinanciering (stufi) ontvangen, zijn er mogelijkheden om een studenten creditcard aan te vragen. Deze kaarten hebben een beperkt bestedingslimiet (meestal maximaal 1.000 euro). De stufi die de student ontvangt, wordt dan gezien als inkomen om betalingen af te lossen.

Belangrijk:

Bij het aanvragen van een studenten creditcard zal er altijd een BKR-toetsing en worden gekeken naar het inkomen. Als de student schulden heeft, zal de creditcardaanbieder de aanvraag mogelijk weigeren. In dat geval kan een prepaid creditcard een aantrekkelijk alternatief zijn.

Wel zijn de inkomenseisen bij een studenten creditcard minder streng.