Geldt er een wisselkoers bij mijn creditcard?

Als u in het buitenland betaalt met uw creditcard kunt u te maken krijgen met de wisselkoers en een wisselkoersopslag. Dit is alleen het geval wanneer u betaalt in een andere valuta dan de euro. Ook als u vreemde valuta opneemt, krijgt u te maken met transactiekosten voor de wisselkoers. Het verschil is dat er bij het opnemen van geld bij een pinautomaat vaak ook nog pinkosten van toepassing zijn. Bij betaling in een winkel, hotel of restaurant is daar meestal geen sprake van.

Wat is de wisselkoers?

De wisselkoers is de prijs van een bepaalde valuta uitgedrukt in een andere valuta. Een voorbeeld: de wissel koers van 1 euro is 1,08 dollar. Met andere woorden, 1 euro is evenveel waard als 1,08 dollar.

De wisselkoers wordt met name beïnvloed door de vraag en het aanbod naar een bepaalde valuta. Bij meer vraag naar een bepaalde valuta zal die valuta in waarde stijgen. Bij meer aanbod zal de valuta juist dalen in waarde.

Wat is de wisselkoersopslag?

In de praktijk is het vrijwel niet mogelijk om tegen de exacte wisselkoers geld te wisselen. Banken, creditcardmaatschappijen en andere financiële instellingen zullen in veel gevallen namelijk een commissie willen ontvangen voor het ‘bij elkaar brengen’ van de koper en verkoper van een dienst of product. Dit noemt men ook wel de wisselkoersopslag of transactiekosten wisselkoers. Vaak is de wisselkoersopslag een bepaald percentage van het gewisselde bedrag met soms een verbonden minimumbedrag voor de wisselkoersopslag.

De transactiekosten voor de wisselkoers ligt tussen de 1,2 en 2,5 procent, afhankelijk van de creditcarduitgever- en maatschappij. De duurdere creditcards van VISA hebben over het algemeen de meest gunstige wisselkoersopslag.

Was deze informatie nuttig?