Visa of Mastercard? Dit zijn de verschillen

Welke creditcard is beter: een Visa card of Mastercard?

Het is een veelgestelde vraag onder consumenten.

In de praktijk zijn er weinig verschillen tussen deze creditcardmaatschappijen. En de verschillen die er wel zijn, zult u in de praktijk waarschijnlijk niet snel merken.

De bank of aanbieder die de kaart uitgeeft is veel belangrijker dan de creditcardmaatschappij. Rentetarieven, verzekeringsvoorwaarden en voordelen worden namelijk niet bepaald door Visa of Mastercard, maar door de creditcardaanbieder, zoals ICS, ING of Rabobank.

Creditcardmaatschappij vs. uitgever

Het is dus belangrijk om te beseffen dat Visa en Mastercard zelf geen uitgevers zijn van creditcards. Creditcards worden uitgegeven door banken en andere financiële instellingen. Zij bepalen zelf hoe duur een creditcard is, welk bestedingslimiet geldt, hoe hoog de rente is en welke verzekeringen zijn inbegrepen.

Visa en Mastercard zijn dus creditcardmaatschappijen. Maar wat doet een creditcardmaatschappij eigenlijk?

Een overzicht:

  • Het verwerken en goedkeuren van transacties tussen banken, winkeliers en klanten.
  • Het zorgen voor een veilig betaalsysteem, bijvoorbeeld door betalingen te controleren op fraude

Visa vs. Mastercard

Hieronder worden de kenmerken van Visa card en Mastercard met elkaar vergeleken:

Wereldwijde acceptatie

Inmiddels worden Visa en Mastercard wereldwijd even breed geaccepteerd bij winkeliers en online. Vroeger had Visa op dit vlak een kleine voorsprong, maar dat gat is inmiddels wel gedicht. Mastercard en Visa scoren beide uitstekend als het gaat om wereldwijd betaalgemak. Veel beter dan Maestro en American Express.

Prijsniveau

In Nederland ligt de gemiddelde jaarlijkse bijdrage voor een Visa card iets hoger dan bij Mastercard. Toch zijn er ook een aantal zeer voordelige Visa cards aan te vragen. De meeste standaard creditcards die worden uitgegeven door banken zijn echter Mastercards. Visa biedt meer creditcards aan die bankonafhankelijk zijn.

Bestedingslimiet

Zowel bij Visa als Mastercard is het mogelijk om een creditcard aan te vragen met een laag of hoog bestedingslimiet, variërend van maandelijks 1.000 tot 10.000 euro.

Extra’s

Via beide creditcardmaatschappijen kunt u gebruikmaken van allerlei extra’s, zoals:

  • Verzekeringen (bijvoorbeeld een aankoopverzekering of reisverzekering)
  • Spaarprogramma’s
  • Een app met transactieoverzicht
  • Contactloos betalen
  • 24/7 hulp bij fraude of diefstal

Het is wederom belangrijk om te beseffen dat deze extra’s niet afhankelijk zijn van de creditcardmaatschappij, maar van de uitgever, zoals een bank of financiële instelling.

American Express

Het derde bekende creditcardmerk American Express (AMEX) verschilt wel aanzienlijk van Visa en Mastercard. Waarom? AMEX richt zich over het algemeen meer op punten sparen en hoogwaardige service. AMEX kaarten zijn ook iets duurder, maar worden daarentegen weer minder breed geaccepteerd dan Visa of Mastercard.

Deze pagina is geactualiseerd op: 10-02-2021