Sparen met uw creditcard

Vanwege de lage spaarrente zoeken spaarders naar andere manieren om een aantrekkelijk rendement te behalen. Sparen met een creditcard is één van de opties. Creditcarduitgevers en banken bieden namelijk een hogere spaarrente dan dat banken doen via een traditionele spaarrekening.

Hoe werkt het?

Om te sparen met je creditcard maak je geld over naar de creditcardrekening door middel van een banktransactie. Over het gestorte bedrag ontvang je vervolgens rente. Op jouw afschriften of via de creditcarduitgever kom je er snel achter naar welk rekeningnummer het geld moet worden overgemaakt.

Informeer vooraf naar de voorwaarden die komen kijken bij sparen met de kredietkaart. Vaak ontvang je bijvoorbeeld alleen rente over het deel van het saldo boven de 500 euro.

Let op: als je betalingen doet met een creditcard wordt het geld dat je besteed eerst afgehaald van de creditcardrekening. Over het deel wat overblijft ontvang je spaarrente.

Een voorbeeld:

  1. Je stort 6.500 euro op de creditcardrekening.
  2. In de voorwaarden staat dat je over het deel van het saldo boven de 500 euro rente ontvangt, ofwel 6.000 euro.
  3. Je hebt 500 euro aan uitgaven. Die worden afgetrokken van het spaardeel.
  4. Je houdt dus 5.500 euro waarover je spaarrente ontvangt, bijvoorbeeld 0,3 procent per jaar.
  5. Je rendement in het eerste jaar is: 0,003 x 5.500 = 16,50 euro.

Wat kost het?

Het bezitten van een creditcard is niet gratis:

  • Je betaalt een jaarlijkse bijdrage aan de creditcarduitgever.
  • Er zijn soms kosten verbonden aan het storten en opnemen van geld naar een creditcardrekening. Informeer bij de creditcardaanbieder naar de voorwaarden.

Is het verstandig?

Bij de meeste banken ligt de rente voor regulier sparen op 0,3 procent of minder. Dit is vergelijkbaar met de spaarrente op veel creditcards. Weeg in elk geval de kosten die komen kijken bij het storten en opnemen van geld op de creditcardrekening af tegen de inkomsten van het sparen.

Verder goed om te weten:

  • Het saldo op je creditcardrekening en de rente die je daarover ontvangt valt onder het depositogarantiestelsel. Deze biedt een dekking tot 100.000 euro als de bank of creditcardaanbieder failliet gaat.
  • Spaargeld op de creditcardrekening verhoogt je bestedingslimiet. Iets wat altijd handig is, bijvoorbeeld op reis.
Deze pagina is geactualiseerd op: 10-03-2022