Creditcard in het buitenland

De creditcard is een wereldwijd geaccepteerd betaalmiddel en daarmee zeer geschikt voor gebruik in het buitenland, bijvoorbeeld tijdens het backpacken, vakantie of tijdens een zakenreis. Je kunt hem gebruiken bij winkels, restaurants, hotels, geldautomaten (ATM’s) en andere bedrijven.

Creditcards wordt in het buitenland doorgaans vaker geaccepteerd als betaalmiddel dan het pasje van je bank. Daarnaast is de creditcard handig omdat er een bedrag op de kaart gereserveerd kan worden. Bij een normale bankpas is dat niet mogelijk. Veel hotels en autoverhuurbedrijven maken van deze mogelijkheid gebruik.

Aandachtspunten

Bij gebruik van je creditcard (vraag er hier een aan) in het buitenland zijn er een aantal belangrijke aandachtspunten:

  1. Acceptatie van de creditcard
  2. Pincode en handtekening
  3. Geld opnemen in het buitenland
  4. Wisselkoers en koersopslag

Na het bespreken van de bovenstaande thema’s worden er nog een aantal handige tips gegeven bij het gebruik van je creditcard tijdens je vakantie of op studie- of zakenreis.

Acceptatie creditcard

Zoals in de introductie al werd aangegeven, is de creditcard een wereldwijd geaccepteerde betaalmethode. Toch worden niet alle creditcards overal geaccepteerd. Het is vrij eenvoudig om te achterhalen welke creditcards worden geaccepteerd, bijvoorbeeld Visa, MasterCard en American Express. Deze informatie staat meestal bij de ingang van een winkel, hotel, restaurant of bedrijf. Twijfelt u? Vraag dan eerst na of je met een creditcard kunt betalen, en zo ja, welke merken er geaccepteerd worden.

Het is raadzaam om een creditcard te gebruiken die voldoende wordt geaccepteerd in het land van bestemming. Doorgaans zijn Visa en MasterCard altijd een veilige keuze. American Express (AMEX) wordt ook in veel landen geaccepteerd, maar is over het algemeen minder gangbaar.

Ook tussen Visa en MasterCard kan er per land een klein verschil zitten in de acceptatie.

Een AMEX creditcard kan wel een handige tweede creditcard zijn aangezien dit type kaart de gebruiker vaak allerlei extra’s biedt, zoals het sparen van air miles en toegang tot lounges op vliegvelden.

Pincode en handtekening

De pincode en jouw handtekening zijn nodig om betalingen met je creditcard te voltooien, ook in het buitenland. Zorg dat je bekend bent met beide.

De Verenigde Staten is het enige land waar veel creditcardtransacties nog met de magneetstrip en een handtekening worden geautoriseerd. Vooral in restaurants heb je geen pincode nodig, maar gebruik je jouw handtekening.

Geld opnemen in het buitenland

Als je, waar ook ter wereld, geld opneemt met jouw creditcard betaal je transactiekosten. Dat is vaak een vast percentage van het bedrag dat je opneemt. Soms zijn deze bedragen gebonden aan een maximum of minimumbedrag per transactie. Als er een negatief saldo op de kaart staat, zijn de transactiekosten doorgaans hoger. In de voorwaarden van je creditcard lees je terug wat de transactiekosten bij geldopname zijn voor jouw creditcard.

Euro’s opnemen

Als je euro’s opneemt is het meestal slimmer om gebruik te maken van je bankpas. In dat geval betaal je vaak minder of helemaal geen transactiekosten. Bij gebruik van een creditcard betaal je dan vaak een vast bedrag, bijvoorbeeld minimaal 4,50 euro of een vast percentage, bijvoorbeeld 4 procent van het opgenomen bedrag.

Let op:

Met een positief saldo op de creditcard zijn jouw transactiekosten voor de geldopname soms aanzienlijk lager. Meestal rond de 1 procent met een maximum van 1,50 of 2,00 euro. Dit geldt bijvoorbeeld voor creditcards die worden uitgegeven door ICS. U kunt een positief saldo op de creditcard creëren als u geld naar de creditcardrekening overmaakt.

Vreemde valuta opnemen

Als je geld opneemt in vreemde valuta kan een creditcard soms wel voordeliger zijn qua transactiekosten dan een bankpas. Vooral bij creditcard uitgevers die zijn uitgegeven door ICS waarbij er een positief saldo op de kaart staat.

In sommige landen is het zelfs niet mogelijk om geld op te nemen met jouw maestro bankpas waardoor een creditcard zelfs noodzakelijk is.

Wisselkoers en koersopslag

Betalen met je creditcard in euro’s is doorgaans gratis, tenzij dat specifiek en uitdrukkelijk wordt aangegeven door de winkelier of handelaar.

Als je in vreemde valuta betaalt, bijvoorbeeld in Britse Ponden, Amerikaanse Dollars of Turkse Lira, betaal je een wisselkoersopslag. Hoe hoog die heffing is, hangt af van de creditcardaanbieder (bank) en de voorwaarden die horen bij een bepaald type kaart, bijvoorbeeld een VISA Goldcard of Mastercard Black.  Percentages variëren tussen de 1,5 en 2,5 procent per transactie.

Ook bij het opnemen van contanten in vreemde valuta is de wisselkoersopslag van toepassing. Dat betekent dat je zowel transactiekosten betaalt voor de geldopname als voor de wisselkoers.

Kostentabel

Hieronder vindt je een handige tabel met de transactiekosten geldopname en wisselkoers voor betaalpassen en creditcards bij de grootse vier banken in Nederland:

Bankpas Transactiekosten geldopname Transactiekosten wisselkoers
ING 2,25 euro per opname 1% per transactie
ABN Amro 2,25 euro per opname 1% per transactie
Rabo DirectPakket 3,50 euro per opname 1% per transactie
Rabo BasisPakket 1,00 euro per opname 1% per transactie
Rabo TotaalPakket geen 1% per transactie
Rabo RiantPakket geen 1% per transactie
SNS Bank 2,25 euro per opname 0,15 euro per transactie
Creditcard Transactiekosten geldopname Transactiekosten wisselkoers
ING 4,50 euro per opname 1,75% per transactie
ABN Amro 4% met een minimum van 4,50 euro per opname 2,00% per transactie
ABN Amro VISA Gold geen bij + saldo, anders: 4% met minimum van € 4,50 per transactie 1,50% per transactie
Rabobank 4,50 euro per opname 1,50% per transactie
SNS Bank 4,50 euro per opname 0,15 euro per transactie

(tabellen laatst bijgewerkt: januari, 2017)

Tips voor in het buitenland

Als je naar het buitenland gaat en je creditcard gaat gebruiken, is het in elk geval slim om de bovenstaande aandachtspunten door te nemen. Daarnaast worden hieronder nog een aantal handige tips voor je op een rijt gezet:

1. Controleer limiet en vervaldatum

Het is nogal lullig als bij aankomst op je bestemming blijkt dat je onvoldoende limiet hebt om betalingen te voltooien. Ook kan het zijn dat de vervaldatum op de creditcard is verstreken waardoor hij ongeldig wordt.

2. Controleer je maximale geldopname

Bij alle creditcards kun je meestal maar een bepaald geldbedrag per dag opnemen. Dit noemt men ook wel het opnamelimiet. Houd hier rekening mee bij het gebruik van je creditcard. Zeker als je grote bedragen nodig hebt.

Bij veel creditcards geldt een maximale opnamelimiet per dag en/of per week. Creditcards die zijn uitgegeven door een bank hebben doorgaans een lagere maximale geldopname per dag.

3. Houd rekening met toeslagen

Als je in het buitenland je creditcard gebruikt, hou je rekening met de toeslagen die kunnen gelden voor de geldopname en de wisselkoersopslag.

4. Betaal in lokale valuta

Buitenlandse banken en bedrijven buiten de eurozone zullen je soms de mogelijkheid bieden om in euro’s te betalen. Dat lijkt aantrekkelijk, maar dat is vrijwel altijd niet het geval omdat de buitenlandse bank een minder voordelige wisselkoersopslag in rekening brengt dan jouw eigen bank of creditcarduitgever. Nederlandse banken raden je dan ook altijd aan om te betalen (of geld op te nemen) in de lokale valuta van het land.

5. Ga veilig om met je creditcard

Voorkom fraude en diefstal met je creditcard door er op een verantwoorde wijze mee om te gaan. Dat betekent dat je:

  • Je creditcard veilig opbergt
  • Je pincode afschermt.
  • Je creditcardafschriften controleert en
  • Fraude zo snel mogelijk meldt
Deze pagina is geactualiseerd op: 09-03-2022