Bestedingslimiet creditcard

Het bestedingslimiet, ook wel bestedingsruimte genoemd, is het geldbedrag dat u maandelijks kunt spenderen met uw creditcard. De bestedingsruimte kan per creditcardaanbieder en soort creditcard variëren van 1.000 euro tot 20.000 euro.

Zowel een betaaltransactie als een reservering worden van het bestedingslimiet in die periode afgetrokken. Houdt er tevens rekening mee dat zowel betalingen als reserveringen die buiten het bestedingslimiet vallen, zullen worden geweigerd door de creditcardmaatschappij.

Bestedingslimiet verhogen

Bij de meeste creditcards bestaat er een standaard bestedingslimiet dat eventueel kan worden verhoogd. Hiervoor neemt u contact op met de creditcardaanbieder. Die zal vaak eerst kijken naar uw inkomen (of omzet) en betaalgedrag, voordat de verhoging wordt doorgevoerd.

Zit u al aan de maximum bestedingsruimte? Dan is het misschien interessant om een andere creditcard aan te vragen.

Geld storten

Bij de meeste creditcarduitgevers kunt u de bestedingsruimte handmatig vergroten door geld te storten op de creditcardrekening. Uw bestedingslimiet wordt dan verhoogt met het bedrag dat u naar de creditcard heeft overgemaakt. Als bijkomend voordeel ontvangt u bovendien spaarrente boven een bepaald bedrag.

Persoonlijk bestedingslimiet (American Express)

American Express kent als enige creditcardmaatschappij geen vast bestedingslimiet per creditcard. In plaats daarvan wordt uw bestedingsruimte vastgesteld aan de hand van uw persoonlijke profiel, inkomen en uitgavenpatroon.

Doorgaans ligt het bestedingslimiet bij creditcards van American Express hoger dan bij andere maatschappijen. Dit komt omdat u het openstaande saldo aan het einde van de maand in één keer moet terugbetalen. Gespreid betalen is niet mogelijk. U neemt dus ook geen openstaand saldo (met bijbehorende rente) mee naar een volgende maand.

Prepaid creditcard

Bij een prepaid creditcard is uw bestedingsruimte gelijk aan het bedrag dat u op de card heeft gestort. Het is dus niet mogelijk om ‘rood te staan’. Een prepaid creditcard is daarom gemakkelijker aan te vragen dan een reguliere creditcard.

Voorbeelden bestedingslimiet

Bij deze een aantal voorbeelden om de werking van het bestedingslimiet uit te leggen:

Voorbeeld 1

Anne heeft een Visa card met een bestedingslimiet van 2.500 euro. Voor haar vakantie boekt zij op 8 augustus een hotel voor zeven dagen van 750 euro. Daarnaast huurt ze, op 24 augustus (bij aankomst), een auto op de luchthaven. De huurauto kost 220 euro, maar als borg reserveert het verhuurbedrijf nog eens 800 euro. Het bestedingslimiet van Anne’s creditcard wordt voor de maand augustus als volgt belast:

Bedrag
Hotel 750 euro
Huurauto 220 euro
Borg huurauto (reservering) 800 euro
Totaal 1.770 euro

Voor augustus heeft Anne nog 2.500 – 1.770 = 730 euro aan bestedingsruimte over. Aan het einde van de maand zal Anne een creditcardrekening van 750 + 220 euro = 970 euro moeten betalen. De borg wordt immers (als het goed is) kwijtgescholden door het autoverhuurbedrijf.

Voorbeeld 2

Mark heeft een studenten creditcard met een limiet van 1.000 euro. Tijdens een vakantie in de Verenigde Staten boekt hij een hotel voor vijf dagen voor 480 euro. Als borg rekent het hotel nog eens een reservering 480 euro. Iets wat in de VS niet ongebruikelijk is. Mark schrikt als hij inlogt op zijn online creditcard app: zijn bestedingsruimte is nu nog maar 40 euro (1.000 – 960 = 40).

Omdat Mark meer bestedingsruimte nodig heeft, besluit hij om handmatig 500 euro van zijn betaalrekening over te maken naar zijn creditcardrekening. Zijn nieuwe bestedingslimiet bedraagt nu 540 euro.

Deze pagina is geactualiseerd op: 25-02-2020