American Express Centurion Card

De American Express Centurion Card (ook wel bekend als de Black Card) is de meest exclusieve en duurste creditcard ter wereld. De geheimzinnige kaart wordt alleen – op uitnodiging – beschikbaar gesteld voor zeer rijke mensen. De Centurion Card kenmerkt zich door een onbeperkt bestedingslimiet en uitstekende voorwaarden.

In 1991 werd de kaart in de Verenigde Staten voor het eerst geïntroduceerd. In Nederland werd de Centurion Card pas in 2005 op de markt gebracht.

Uiterlijk

De Centurion Card is gemaakt van geanodiseerd titanium. Op de kaart is een Romeinse Gladiator (een Centurion) afgebeeld.

Hieronder een afbeelding van de creditcard.

Foto: AMEX

Er zijn drie varianten van de Centurion Card: één voor particulier gebruikt, één voor kleinzakelijk (business) gebruik en één voor grootzakelijk (corporate) gebruik.

Vereisten

Er zijn een aantal richtlijnen om in Nederland in aanmerking te komen voor de AMEX Black Card:

 • U bent op dit moment in het bezit van een AMEX (Flying Blue) Platinum Card
 • Uw bruto-inkomen bedraagt ten minste 180.000 euro per jaar
 • U geeft ten minste 250.000 euro per jaar uit met uw creditcard
 • Er zijn geen langdurige betalingsachterstanden of een negatieve BKR-registratie

De Centurion Card is echter niet zomaar aan te vragen. Alleen door middel van een speciale uitnodiging kan men er een bemachtigen. Het is dus goed mogelijk dat iemand voldoet aan de vereisten hierboven, maar niet wordt uitgenodigd.

De gelukkigen die wel worden uitgenodigd, krijgen thuis een geheimzinnige black box met daarin hun nieuwe Centurion creditcard. In Nederland zijn er naar verluidt zo’n 1.400 kaarthouders.

Kenmerken / voorwaarden

Logischerwijs kent de AMEX Centurion Card uitstekende kenmerken en voorwaarden:

Onbeperkt bestedingslimiet

De Centurion Card kent een ongelimiteerd bestedingslimiet. Het maakt dus niet uit wat u aanschaft en waar u dat doet. Alleen zeer grote uitgaven moeten vooraf worden goedgekeurd door de creditcardmaatschappij. Zo is er ooit een privéjet van 30 miljoen dollar gekocht met een Centurion Card.

Geen wisselkoersopslag

Volgens verschillende bronnen zouden houders van de AMEX Centurion Card geen wisselkoersopslag betalen. Handig als je grote bedragen in vreemde valuta moet betalen.

24 uur per dag, 7 dagen per week persoonlijke assistentie

Met een Centurion Card heeft u 24 uur per dag, 7 dagen per week recht op een persoonlijke assistent. Hij of zij kan u helpen om allerlei dingen te regelen, bijvoorbeeld kaartjes voor een sportevenement dat eigenlijk al is uitverkocht of een intiem diner in een sterrenrestaurant dat eigenlijk al maanden geleden is volgeboekt.

Verder is het met een Centurion Card eenvoudig om op de VIP gastenlijst te komen van diverse evenementen en hippe clubs.

Hotel Benefits Programma

AMEX heeft een eigen hotel-voordelenprogramma, waarmee de houder van een Centurion Card toegang krijgt tot de mooiste en meest luxueuze resort en hotels wereldwijd. Daar horen ook diverse extra’s en upgrades bij, zoals een geüpgradede kamer, premium in- en uitchecken en een gratis tegoed waarmee u kunt eten, drinken en gebruik kunt maken van een spa.

Airport Lounges

Als u gaat vliegen, geeft een Centurion Card u recht op onbeperkte toegang tot het Centurion Lounge Netwerk. Dit zijn speciale lounges die van alle gemakken zijn voorzien, zoals werkkamers, high-end bars, restaurants en wifi. Er zijn zelfs badkamers waar u zich kunt opfrissen of slaapruimtes waar u tot rust kunt komen.

Exclusieve huurautoregeling

Als u een auto gaat huren met uw Centurion Card bent u automatisch voorzien van alle nodige verzekeringen, maar ook allerlei upgrades voor uw voertuig. Daarnaast maakt het niet uit op welke verhuurlocatie u de auto weer inlevert. De verhuurmaatschappij kan er bovendien voor zorgen dat de auto binnen een straal van 15 kilometer gratis aan u wordt afgeleverd of weer wordt opgehaald.

Verzekeringen

Uiteraard is de Centurion Card ook voorzien van allerlei uitgebreide verzekeringen, zoals een reisverzekering, aankoopverzekering en rechtsbijstandverzekering. Deze zijn vaak nog uitgebreider dan bij de American Express Platinum Card.

Membership rewards

Net als bij de andere AMEX creditcards spaart u met een Centurion Card Membership Reward punten voor iedere euro die u uitgeeft. Deze punten kunt u vervolgens weer inwisselen voor allerlei extra’s, zoals upgrades, gratis vliegtickets en hotel vouchers.

Kosten

De AMEX Centurion Card kost 3.000 euro per jaar. Daarnaast moet er eenmalig een bedrag van 3.000 euro worden overgemaakt voor een officiële inschrijving. Ook voor iedere partnerkaart dient 3.000 euro te worden betaald.

Deze kosten zijn natuurlijk een schijntje voor iemand die ten minste 250.000 euro met de kaart uitgeeft. De kosten kunnen overigens per land verschillen.

Feiten

De belangrijkste feiten over de AMEX Centurion Card:

Gemiddeld inkomen kaarthouders 1,3 miljoen dollar per jaar
Gemiddeld vermogen kaarthouders 16,3 miljoen dollar
Hoogst genoteerde uitgave 52 miljoen dollar (aankoop prive-jet)
Aantal soorten Centurion Cards 2 soorten: een persoonlijke en zakelijke uitgave

Alternatieve creditcards?

Wilt u ook een exclusieve creditcard, maar is de Centurion Card nog iets te hoog gegrepen?

Overweeg dan de volgende kaarten:

American Express Platinum 
American Express Platinum
 • Jaarlijkse bijdrage: € 702
 • Uitgebreide verzekeringen
 • Priority Pass™ en Delta Sky Club lidmaatschap
 • Platinum Card Lifestyle Service

–> Meer informatie

Visa World Card Platinum
 • Jaarlijkse bijdrage: € 154
 • Uitgebreide verzekeringen
 • Medische & juridische verwijsdienst
 • Persoonlijke service

–> Meer informatie

MasterCard Black
 • Jaarlijkse bijdrage: € 204
 • Uitgebreide doorlopende reisverzekering
 • Toegang tot airport lounges
 • Persoonlijke assistentie

–> Meer informatie

Deze pagina is geactualiseerd op: 19-03-2021